Så kompenseras snöröjningsutgifterna

En vinter med mycket snöröjning och halkbekämpning sätter sina tydliga spår i samhällsbyggnadssektorns budget. Väghållningskostnaderna skenade iväg flera miljoner extra. Ett stort antal bygglov väntas bli räddningen.

Snöröjningen blev en tuff ekonomisk smäll för Eksjö kommuns samhällsbyggnadssektor. Plan- och mätverksamheten stärker upp situationen.

Snöröjningen blev en tuff ekonomisk smäll för Eksjö kommuns samhällsbyggnadssektor. Plan- och mätverksamheten stärker upp situationen.

Foto: Roger Samuelsson

Eksjö/Mariannelund2018-09-11 21:30

Den senaste vintern var utmanade med många snöröjningssvängar, halkbekämpning och senare sandsopning.

Att budgeten för snösvängen skulle spräckas hade man fått förvarning om.

– Men inte att det skulle vara i den här volymen, konstaterade samhällsbyggnadschef Mikael Wärnbring innan sommaren, då utgifterna summerats till över fem miljoner utöver budget.

– I övrigt har det gått bra så avvikelsen är nu på 3,4 till 3,5 miljoner på helår enligt prognosen, säger han efter det senaste sammanträdet.

Det som räddat upp situationen är ett stort antal bygglov i Eksjö kommun.

– De har spillt över i plan- och mätverksamheten. Vi har gett hittills gett 115 bygglov för bostäder och 65 av dem har fått startbesked. Så vi känner att vi klarar vår målsättning med råge, säger Mikael Wärnbring.

Sektorn har en nettobudget på 40 miljoner kronor varav 24 miljoner är driftbidrag på gata och park.

– Resten är ganska litet svängrum då det är mycket personal, säger han.

Några uppsägningar inom sektorn är dock inte aktuella trots underskottet.

– Men vi ska försöka spetsa till verksamheten så vi får budgeten i balans. Det är inte första året det snöar mycket och man brukar få hantera de år det är extremt.

När det gäller investeringsbudgeten har mycket asfalteringsjobb och brobesiktningar genomförts. Bland investeringarna finns även en ny lekpark i Mariannelund.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!