Sveriges tuffaste distansritt ska avgöras

På lördag avgörs årets upplaga av Rökullaritten. Ett 30-tal ekipage deltar i tävlingen som arrangeras av Tjust Distansklubb.

Under en distansritt genomförs veterinärkontroller av hästarna, före, under och efter tävlingen.

Under en distansritt genomförs veterinärkontroller av hästarna, före, under och efter tävlingen.

Foto: Magnus Strömsten

Mariannelund2018-09-13 12:04

– Tävlingen brukar kallas Sveriges tuffaste distansritt på grund av den starkt kuperade terrängen den avgörs i, säger Kristina Agstam Hagevi från arrangörsklubben Tjust Distansklubb.

– Jag tror till och med att de tuffa förutsättningarna skrämmer bort en del folk. Till årets tävling blir det ändå ett 30-tal ekipage totalt fördelat på de tre klasserna 50 kilometer clear round samt 50 och 80 kilometer tävlingsklass. Till de längre sträckorna var det för få anmälda så de blir inte av, säger Kristina Agstam Hagevi.

Fem ekipage från hemmaklubben kommer till start. Kristina Agstam Hagevi äger Bubba som ska ridas av Anne Lindholm.

– Det blir fjärde gången de tävlar tillsammans och tanken är att de ska gå på lite tuffare den här gången.

Övriga ekipage från Tjust är Susanne Lindersson på Mary och Karin Gomér på Ella Nebulosa i tävlingsklassen över fem mil. Dessutom rider Annina Riikonen Amiara och Frida Ekström startar Notsobright i fem mil Clear Round.

– Notsobright är fem år och gör sin första tävling så det ska bli extra kul att följa, säger Kristina Agstam Hagevi.

I distansritt gäller det inte bara att klara distansen, utan att rida så pass väl avvägt att hästen också klarar veterinärkontrollerna under vägen. Tävlingscentrum är beläget i Rökulla utanför Mariannelund och banan är förlagd i trakterna runt omkring.

– Vi har ett 30-tal funktionärer som ställer upp och två veterinärer och två domare som ser till att tävlingen kan genomföras, säger Kristina Agstam Hagevi.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!