Var fick partierna starkast stöd?

Rösterna i kommunvalet föll väldigt olika i kommundelarna. Centerpartiet har sin starkaste väljarbas i Ingatorp/Hjältevad. Det gäller även Sverigedemokraterna. Socialdemokraterna är starkast i Kvarnarpsområdet i Eksjö.

Foto:

Mariannelund/Eksjö2018-09-13 22:00

Så ser det ut när man går på djupet och ser hur väljarna i de elva olika valdistrikten i kommunen lagt sina röster.

Det starkaste väljarstödet i ett enskilt valdistrikt har Socialdemokraterna med 36,4 procent. Det är väljarna i Kvarnarpsområdet I Eksjö som står för det. I valdistriktet i Höreda är S inte ens hälften så stora, där röstar 17,3 procent av väljarna på S.Det parti som har sitt starkaste fäste i just Höreda är Kristdemokraterna som fått 15,7 procent av rösterna i Höreda. KD:s sämsta valdistrikt är Blåsippan i Eksjö där blott 6,2 procent lagt sin röst på KD.

Centern har sitt absolut starkaste fäste i Ingatorp/Hjältevad. 35,1 procent av väljarna valde Centerpartiet i det distriktet. I Kvarnängen i Eksjö stad fick partiet endast 10,6 procent.

Moderaterna har å andra sidan sin svagaste punkt i just Ingatorp/Hjältevad och fick nöja sig med 10,1 procent av väljarstödet där. Partiet är som starkast i valdistriktet Sjöängen/Prästängen i Eksjö med 24,7 procent.

Det är inte bara Centern som har sin största väljarbas i Ingatorp/Hjältevad. Det har även Sverigedemokraterna. 19,3 procent av väljarna röstade på SD i kommunvalet. Det kan jämföras med 8,8 procent i Grevhagen. Näst starkaste valområdet har SD i Mariannelund med 16,9.

Liberalerna får 6,2 procent i Sjöängen, men bara 1,2 i Mariannelund. Vänstern får 8,2 i blåsippan och 3,3 i hult och Miljöpartiets högsta på 5,1 procent kommer från gamla stan och den lägsta är 1,7 i Höredda.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!