Emmenäsbor störda av stinkande slam

– Stanken är förfärlig. Det här är outhärdligt! Boende i Emmenäs är rörande överens om, att det är något som är fel vid reningsverket.

Foto: Brita Freudenthal

Emmenäs2018-07-27 19:00

Arnold och Rose-Marie Svensson bor 150 m från Målilla reningsverk i Emmenäs. Här har de bott sedan 1968.

Reningsverket kom i början av -70-talet och allt fungerade fint. Men för ett och ett halvt år sedan började kommunen, genom ÖSK, att också deponera slam från flera andra reningsverk på platsen. Då började problemen för Emmenäsborna. Det stinker från deponin mer eller mindre dygnet runt.

– Det sätter sig i tvätten man hänger ut och i kläderna man har på sig, säger Rose-Marie Svensson och skakar uppgivet på huvudet.

Reningsverket och slamdeponin ligger vackert i skogen inte långt från bebyggelsen och alldeles vid Emån. Det är ett omtyckt strövområde, men vägen är nu fläckig av slamstänk. Hundar tycker om att slicka på fläckarna, cyklande barn slirar i dem och slammet fastnar på skosulorna. Något stängsel finns inte.

Flera av de boende har varit i kontakt med kommunen angående olägenheten, man har skrivit protestlistor som snabbt samlat många namn och försökt få, men tycker inte att man har fått något gehör för problemet. Nu tryter tålamodet och man slår näven i bordet.

­– Vår vackra bygd blir ju förstörd. Den får dåligt rykte bland husköpare och sommargäster. Husen går inte att sälja på grund av stanken.

De grannar som samlats hos Arnold och Rose-Marie är alla lika upprörda och ledsna över situationen och vet inte hur de ska gå tillväga för att det ska bli någon ändring. De är också rädda för att det ska komma ut olämpliga ämnen i Emån, berättar de.

Lennart Andraesson, arbetsledare på ÖSK, känner till klagomålen och förstår dem.

­– Slamdeponin vid Målilla reningsverk i Emmenäs är en temporär lösning. Där lastas 10-20 ton slam av per månad. Lösningen är långt ifrån perfekt och ska åtgärdas, säger han.– Deponin ska flyttas till en plats som ligger på rejält avstånd från bebyggelse. Tid för denna ändring är dock oklar, men förhoppningsvis ska det gå att ordna inom en mycket snar framtid. En snabb lösning på problemet med lukten är att kalka och täcka slammet med plast, vilket vi planerar att göra inom de närmsta dagarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!