En skolskjuts att lita på

Krångliga regler försvårar för familjer som har långt till skolan, menar skribenten.

Krångliga regler försvårar för familjer som har långt till skolan, menar skribenten.

Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Debatt2018-10-03 04:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har blivit en sorglig tradition i Vimmerby att efter skolstarten varje år läsa i media om familjer på landet som plötsligt, och ibland utan förvarning, fått sina skolskjutsar förändrade. Barn som tidigare blivit upplockade vid grindhålet kan nu få gå två kilometer till en ny påhittad hållplats längs med samma grusväg.

Det borde ju vara enkelt. Kommunen har beslutat om vilket avstånd från skolan eller ordinarie linjebusshållplats som ger rätt till skolskjuts, och om man bor längre bort än så borde man få skolskjuts från hemmet.

Men i stället har kommunen krångliga regler som säger att avståndet ska räknas från där skolskjutsen går förbi. Det gör att om skjutsen passerar hemmet så får man åka med, men om den inte gör det måste barnen gå de sista två eller tre kilometrarna.

Det leder många gånger till smått absurda situationer där barnen kan få åka med skolbilen kanske en mil från skolan, för att sedan när de snart är hemma bli avsläppta för att få gå den sista biten. Det är självklart att familjer blir irriterade av sådana fjuttigheter.

En trygg och smidig skolskjuts är många gånger en förutsättning för att barnfamiljer ska välja att bosätta sig på landet. Framför allt är det viktigt att man kan lita på vad som gäller innan man väljer var man bosätter sig. Det kan man inte i Vimmerby idag, utan beroende på vilka andra barn som åker med eller vilket bolag som kör taxi kan planeringen plötsligt ändras.

Nu vill Vänsterpartiet en gång för alla rätta till detta, så att alla kan veta redan när man väljer att bilda familj på landet vad som gäller med skolskjuts. Bor man längre bort än kilometergränserna ska man ha rätt till skolskjuts från hemmet. Punkt.

Därför har jag i dagarna lämnat i en motion om just det här till kommunfullmäktige. Jag hoppas att den kan beredas snabbt och att också andra partier förstår hur dåligt det regelverk vi har i dag fungerar.

Centerpartiet tar snart över makten i kommunen, och de har i valrörelsen sagt att de vill att göra Vimmerby till den bästa landsbygdskommunen. Nu är det upp till bevis, vackra formuleringar räcker inte långt.

I mitt parti är vi inte så mycket för sådana där storslagna ord, utan koncentrerar oss mer på att göra saker bättre med konkreta förslag, här och nu, steg för steg. Så fortsätter vi jobba för att bygga en bättre kommun, från grunden.