OkÀnd man förde bort barn frÄn förskola

I onsdags intrĂ€ffade det en allvarlig hĂ€ndelse vid förskolan i Frödinge. Ett av förskolebarnen fördes bort av en okĂ€nd man – för att sedan hittas ett par kilometer lĂ€ngre bort. Nu vill polisen ha hjĂ€lp av allmĂ€nheten.

Foto: Arkiv

Frödinge2022-04-21 11:55

Polisen fick information om bortförandet vid 11-tiden i onsdags, vilket Sveriges Radio Kalmar var först med att rapportera om.

– Det saknades ett barn som hade vistats utomhus pĂ„ det inhĂ€gnade omrĂ„det. Vi skickade fem patruller till Frödinge, varav en hundpatrull. Det tog ungefĂ€r en halvtimme för oss att komma till platsen och dĂ„ hade det hĂ€r barnet antrĂ€ffats sittandes i ett dike cirka tvĂ„ kilometer frĂ„n förskolan, i nĂ€rheten av HĂ€llebro, sĂ€ger polisens presstalesperson Robert Loeffel till Vimmerby Tidning.

Han fortsÀtter:

– Barnet var oskadat. Senare under dagen hölls det förhör, dĂ€r vi med hjĂ€lp av vĂ„ra specialutbildade barnförhörsledare pratade med barnet och förĂ€ldrarna. I de samtalen framkom det att det var en man som hade lyft ut barnet frĂ„n förskolan och satt barnet i en röd bil och kört frĂ„n platsen, för att sedan slĂ€ppa av barnet en bit dĂ€rifrĂ„n.

Ärendet rubriceras som olaga frihetsberövande. I nulĂ€get finns det ingen misstĂ€nkt.

Polisen har knackat dörr i omrĂ„det – utan att kunna göra nĂ„got genombrott i utredningen.

– Nu efterlyser vi hjĂ€lp frĂ„n allmĂ€nheten. Om man har sett en röd bil i det aktuella omrĂ„det mellan klockan 10:30 och 11:30 pĂ„ onsdagen vill vi att man ringer 114 14, sĂ€ger Robert Loeffel.

Han berÀttar att polisen alltid tar den hÀr typen av hÀndelser pÄ stort allvar, nÀr det försvinner barn eller elever frÄn förskolan/skolan.

– Vi sparar inte pĂ„ nĂ„gra resurser nĂ€r det kommer in sĂ„dana larm. Det gĂ€ller att vara snabb.

Varför dröjde det ett dygn innan ni gick ut med information om vad som har hÀnt?

– Det var ett medvetet val. Vi behövde genomföra utredningsĂ„tgĂ€rder för att konstatera vad som har hĂ€nt.

Förskolans rektor Adisa Omerovic Àr mycket företegen kring det som intrÀffat

– Det Ă€r jĂ€tteolyckligt. Jag kan inte bekrĂ€fta nĂ„gra uppgifter mer Ă€n att sĂ€ga Ă€r att utredningen pĂ„gĂ„r. I och med det kan jag tyvĂ€rr inte lĂ€mna ut mer information, sĂ€ger hon. 

Vidtar man nÄgra ÄtgÀrder pÄ förskolan till följd av det hÀr?

– Vi hĂ„ller pĂ„ att se över vĂ„ra rutiner och titta pĂ„ vad som eventuellt behöver göras. Vi har en egen utredning hos oss inom barnomsorgen och sen pĂ„gĂ„r en annan utredning. Jag kan tyvĂ€rr inte gĂ„ in pĂ„ nĂ„gra detaljer, sĂ€ger Adisa Omerovic.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!