"Fler ejderkullar än på flera år"

Ejdern, som minskat kraftigt i vår skärgård, kan vara på väg att återhämta sig. Antalet kullar har ökat, visar årets inventering.

Foto:

Västervik2018-09-15 13:00

Tommy Larsson och Åke Nilsson inventerar tillsammans 13 så kallade kustfågelrutor i Kalmar län, varav fem i Västerviks kommun. Deras område sträcker sig nästan upp till Loftahammar.

Ett utropstecken i årets inventering tycker Tommy Larsson att ejdrarna har stått för.

– Det som har hänt det här året är att vi har sett fler ejderkullar än på flera år. Det är inga mängder, men det är fler, säger han.

Sommaren var både varm och torr, vilket gynnade många av de fåglar som häckar i skärgården.

– Alla skärgårdsfåglar med öppna bon har klarat sig väldigt bra och fått ut många ungar, säger Tommy Larsson.

Ett bekymmer för ejdern är att havsörnen gärna tar ruvande honor. I Västerviks kommun ska lådor sättas ut, som ejderhonorna kan gå in i. Liknande försök på andra håll i landet har slagit väl ut.

– I Oskarshamn har det gått jättebra. Även andra arter, som gravand, har utnyttjat det, berättar Tommy Larsson.

När det gäller övriga fågelarter i skärgården, har det gått bra för fiskmås, silvertärna och tordmule, men sämre för svärta, fiskgjuse och berguv. Berguven har fått två ungar i Oskarshamns kommun i år.

Anders Birgerson inventerar den norra delen av Loftahammarsskärgård. Där har det gått sämre för ejdern. Antalet ungar har varit få och många har inte nått vuxen ålder.

Fiskmås, skrattmås och silvertärna har emellertid haft stora kolonier. Även gråtruten har ökat, om än marginellt.

Årets sommar har varit den bästa på flera år för ejdrarna i Kalmar län. På bilden ses ett gäng ejderhonor med några ungar.
Årets sommar har varit den bästa på flera år för ejdrarna i Kalmar län. På bilden ses ett gäng ejderhonor med några ungar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!