Hans debutromanen är en riktig mordgåta

En ung kvinna från Överum hittas mördad i en by på gränsen till Östergötland. Det är upptakten till Lars Inge Ströms debutroman.

Lars Inge Ström med sin första skönlitterära bok, "Arvsynden". Den 20 september medverkar han vid en författarkväll på Gamleby bibliotek.

Lars Inge Ström med sin första skönlitterära bok, "Arvsynden". Den 20 september medverkar han vid en författarkväll på Gamleby bibliotek.

Foto: Ingrid Johansson-Hjortvid

Överum2018-09-18 14:30

Lars Inge Ström, 76 år, har utkommit med sin första skönlitterära bok. Han bor i Österrike sedan 2004, med sin fru, men han växte upp i Fagerdal och Åtvidaberg.

Fagerdal ligger i Småland, men nära gränsen till Östergötland. Där tillbringade Lars Inge sina första år i livet. En person som satte stort avtryck var den strängt religiösa, men också omtänksamma Tant K. Hon var emot allt som var syndigt.

I dag är det väl inte så många som funderar över det här med arvsynden, men under den tid som boken utspelas – 1950-talet – var den fortfarande ett levande begrepp för många människor.

Boken "Arvsynden" är utgiven på Hoi förlag. Lars Inge påpekar att det inte är någon klassisk deckare, som bara fokuserar på att lösa en mordgåta. Han vill väcka eftertanke. I synnerhet männen behöver stanna upp och fundera över vad de håller på med, när det gäller våld mot kvinnor.

– Det måste finnas ett motiv till att det här görs dagligen och stundligen, funderar han.

Boken första mordoffer är från Överum, men platsen där hon hittas är delvis fiktiv, delvis sann. Kanske är det Fagerdal. Det vet man inte, och det är kanske inte så viktigt heller.

Lars Inge Ström är docent i statskunskap och var tidigare chef för Statens Institut för Regionalforskning. Trots det allvarliga ämnet, tycker han bara att det var en positiv upplevelse att skriva boken.

– Det var roligt att skriva om något som inte måste statistiskt beläggas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!