19-åringen tar över familjeföretaget i Horn

En 76-åring lämnar över och en 19-åring tar vid. Föryngringen är stor när familjeföretaget Horns fågel och vilt byter ägare. Ett skifte som kommer att ske successivt.

Det är 19-åriga Jonna Knutsson som tar över företaget Horns fågel och vilt från Stellan Tullberg med familj. "Det känns jättespännande", säger hon.

Det är 19-åriga Jonna Knutsson som tar över företaget Horns fågel och vilt från Stellan Tullberg med familj. "Det känns jättespännande", säger hon.

Foto: Dennis Petersson

Horn2019-10-21 17:00

– I köpet ingår jag säsongen ut, så jag kommer att vara med fram till och med februari. Det känns roligt att kunna hjälpa till i övergången, konstaterar företagets grundare Stellan Tullberg. 

Det var i förra veckan som det stod klart att det är Horntjejen Jonna Knutsson som tar över ansvaret på stycknings- och paketeringsföretaget i Hornsberg. Visserligen är det hennes föräldrar, Michaela Nilsson och Thomas Knutsson, som står för investeringen, men det är 19-åringen som kommer att driva företaget.

– Det känns jättespännande. Att jag skulle få ett riktigt jobb direkt trodde jag verkligen inte när jag tog studenten, berättar Jonna Knutsson och fortsätter: 

– Planen är att jag ska driva företaget själv och betala tillbaka till mina föräldrar så att allting blir mitt i framtiden, kanske om några år, men sedan kommer de givetvis att hjälpa mig i verksamheten också.

För närmare 20 år sedan la Stellan Tullberg grunden för Horns fågel och vilt tillsammans med hustrun Heidi. I början tog de endast emot rådjur, men med tiden har verksamheten expanderat och i dag ligger omsättningen på närmare 1 500 000 kronor. Enligt grundare passerar tonvis med kött under högsäsongens månader. 

– Bara nu på morgonen hanterade vi nästan 100 kilo kött, konstaterar han och fortsätter: 

– Jag har inte sett företaget som någon större utmaning men jag har insett att det viktigaste är att ta hand om köttet så ordentligt som möjligt. Djuren ska inte hänga för länge och köttet ska inte kylas för fort, så det är en del att tänka på. 

Under de närmaste månaderna kommer den nya ägaren alltså att läras upp av den gamla. Jonna Knutsson, som nyligen tog examen från jakt- och viltvårdsprogrammet på Ryssbygymnasiet i Ljungby, är spänd men taggad. 

– Det känns lite läskigt, kommer jag hinna lära mig allting? Det är många delar, inte bara verksamheten, utan även hur man driver ett företag, men jag hoppas på en bra start, säger hon och resonerar över det motstånd som kan finnas mot såväl kött som jakt: 

– Alla blir mer och mer miljömedvetna och viltköttet är ju naturligt, utan en massa konstiga grejer i, så jag tror snarare att intresset kommer att öka. 

Har du hunnit att tänka något på framtiden? 

– Min förhoppning är att kunna utveckla och få fler ben att stå på, kanske starta en gårdsbutik och sälja mer kött direkt till privatpersoner.

"Det känns jättebra. Mitt mål är att företaget ska kunna leva vidare", konstaterar Stellan Tullberg som tillsammans med hustrun Heidi grundade företaget.
"Det känns jättebra. Mitt mål är att företaget ska kunna leva vidare", konstaterar Stellan Tullberg som tillsammans med hustrun Heidi grundade företaget.
Karta: Horns Fågel & Vilt AB
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!