Han är ny ägare av kafébyggnaden i Horn

Det gick snabbt att hitta en köpare. Vid årsskiftet tar den lokala fastighetsägaren Erik Stefansson över kafébyggnaden i Horn. Målet, ja det är att verksamheten ska leva vidare.

Det är den lokala fastighetsägaren Erik Stefansson som tar över kafébyggnaden i Horn, med målet att hitta en arrendator som driver verksamheten vidare.

Det är den lokala fastighetsägaren Erik Stefansson som tar över kafébyggnaden i Horn, med målet att hitta en arrendator som driver verksamheten vidare.

Foto: Dennis Petersson

Horn2019-10-14 11:38

– Jag tror möjligheten är stor att hitta någon som vill driva kaféet, men jag kommer att vara noga med vem det är, inte efter person, utan att det är någon som tror på verksamheten och vill satsa långsiktigt, förklarar företagaren när vi, bara dagar efter köpet, träffas i ett välbesökt Horns Café. 

För dagen håller de nuvarande ägarna Ewa Pettersson och Kenneth Johansson kafédörrarna öppna, något de gjort under tisdagar och fredagar de senaste två åren. I augusti tidigare i år meddelade paret att de hade för avsikt att sälja fastigheten, och sedan dess har det gått fort. Med förvärvet utökar Erik Stefansson, som driver Lovén Fastighet AB, sitt lägenhetsbestånd på orten, från 67 till 72 stycken. En investering som kostar honom cirka 2 500 000 kronor. 

– Det här gör jag för att jag verkligen tycker att det behövs ett kafé i Horn, men samtidigt är det, och har alltid varit, väldigt lätt att hyra ut lägenheter här. Folk verkar trivas och jag har sällan några vakanser, förklarar hyresvärden. 

Hans mål är att hitta en ny kaféarrendator som senast till våren 2020. Fram till dess är de nuvarande ägarna beredda att behålla ansvaret och driva verksamheten på samma vis som i dagsläget. Förutom att Erik Stefansson gärna ser att det är två personer som gemensamt arrenderar kaféet kan han tänka sig att göra en del kompromisser. 

– Jag är beredd att subventionera hyran och min tanke är att man skulle kunna starta med en obefintlig hyra för att sedan slå sig ner, efter kanske ett år, och avgöra summan efter till exempel omsättning. Då har den nya arrendatorn en tid på sig att komma igång, förklarar han och fortsätter: 

– Det är heller inte säkert att arrendatorn behöver starta en egen firma. Där skulle jag kunna vara behjälplig och starta ett aktiebolag som de sedan jobbar i. Då blir det inte en lika stor sak att ta sig an kaféet. 

Hur kan du klara av det som hyresvärd?

– Det är pengar som jag räknar med att få tillbaka i framtiden. På sikt tjänar jag på att Horn är ett levande samhälle som är attraktivt att bo i.

Finns det någon risk med att ha alla sina fastigheter på en ort? 

– Det gör det, men som jag bedömer det ser jag risken som ganska obefintlig. Jag tror att det kommer att utvecklas i positiv riktning här i Horn och bostäder är en brist i Sverige oavsett var de ligger.

Det gick snabbt för Ewa Pettersson och Kenneth Johansson att hitta en köpare. För drygt två månader sedan meddelade de att de ville sälja fastigheten.
Det gick snabbt för Ewa Pettersson och Kenneth Johansson att hitta en köpare. För drygt två månader sedan meddelade de att de ville sälja fastigheten.
Karta: Horns Cafe
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!