Arbetslösheten minskar mest i Hultsfred

Sett över hela Kalmar län sjönk arbetslösheten mest i Hultsfreds kommun under maj. "Det är där arbetskraften finns så det är inte alls konstigt att det är i Hultsfred minskningen är som störst", säger Maria Karlsson, sektionschef på Arbetsförmedlingen.

Foto: Jessica Gow/TT

Hultsfred2018-06-14 21:30

När arbetslöshetssiffrorna för maj månad presenterades i går, var det positiv läsning för Hultsfreds kommun. Förvisso är arbetslösheten fortsatt hög 12,7 procent, bara Högsby (18,6) och Torsås (15) har fler arbetslösa – men den största minskningen hittar man ändå i Hultsfred -2,5 procent. Näst största minskningen svarar Nybro för, -1,4 procent medan siffran för riket är -0,5 och länet -0,4.

Bland unga under 24 år sjunker arbetslösheten med 3 procent och bland utrikesfödda med 10,5 procent, ner till 41,6.

– Det är fantastiska siffror. Det här är en region som går väldigt, väldigt bra nu. Främst offentliga sektorn, men också industrierna, säger Maria Karlsson.

Kan du ge någon förklaring till de positiva siffrorna?

– Dels har många gått ut i sommarjobb, men vi hoppas också att en del får stanna kvar en tid efter sommaren, att företagen har råd att ha personerna kvar. En annan anledning är att vi har jobbat förebyggande med rekryteringsutbildningar inför sommaren, riktat mot utrikesfödda för att våra arbetssökande ska ha rätt kompetens. Många kommuner har damsugit närområdet på arbetskraft, då riktas blickarna mot Hultsfred där arbetskraften finns. Många utrikesfödda har hunnit gå igenom SFI, de har baskunskap i svenska och är redo för ett jobb. Samtidigt som intresset för att pendla ökat, så Oskarshamn sväljer mycket arbetskraft. Men också Vimmerby.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!