Är ambassadör för riksförbund

Den finns pÄ jobbet, i skolan och i vÄr vardag - den psykiska ohÀlsan.

Anneli Rosenqvist med egna hunden Foxsi och lÄnehunden Jackson.

Anneli Rosenqvist med egna hunden Foxsi och lÄnehunden Jackson.

Foto: Brita Freudenthal

Hultsfred2018-09-15 17:00

–Vi mĂ„ste vĂ„ga prata om den, sĂ€ger Anneli Rosenqvist som har gĂ„tt utbildning i Uppsala för att bli ambassadör för Riksförbundet HjĂ€rnkoll.

Förbundet startade som ett regeringsuppdrag 2009. Sedan dess arbetar den för att fÄ bort de tabun som finns omkring psykisk ohÀlsa. Man utbildar ambassadörer och skrÀddarsyr förelÀsningar för företag, skolor och andra mötesplatser. Ambassadörerna har egna erfarenheter att dela med sig av, de Àr uppskattade förelÀsare och vÀcker inspiration för utvecklingsarbeten och program som kan förebygga till exempel mobbning.

– Vuxenmobbningen Ă€r handikappande för den drabbade. HĂ€r mĂ„ste arbetsgivarna vara mer vakna och medvetna om problemen. Det kan vi i HjĂ€rnkoll hjĂ€lpa till med, berĂ€ttar Anneli Rosenqvist.

Anneli Àr sjÀlv sjukskriven efter att ha varit mobbad och blivit utbrÀnd, men hon har mÄnga idéer om hur hon kan försöka hjÀlpa andra i samma situation. SjÀlv fick hon fin hjÀlp av den dansk-svenska gÄrdshunden Foxsi som nu har följt henne i sju Är.

– Hon skapar spontana kontakter nĂ€r hon Ă€r med mig pĂ„ mina uppdrag, sĂ€ger Annelie och klappar sin vĂ€n.

Hon Àr ocksÄ representant för RSMH, Riksförbundet för social och mental hÀlsa som har öppna trÀffar pÄ TrÀffpunkt Stationen i Hultsfred. Man startar sjÀlvhjÀlpsgrupper för att mÀnniskor med gemensamma eftarenheter ska fÄ möjlighet att trÀffas, dela med sig och stödja varandra i livssituationen. MÄnga aktiviteter planeras.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!