Bränder oroar turister

På tv får turisterna höra om bränderna som rasar i Sverige och flera tvekar för att åka. På campingen i Hultsfred är de flesta gästerna medvetna om brandrisken.

På grund av brandrisken kan familjen Fresse inte använda sin grill. Något som de har försåelse för men samtidigt är besvikna över.

På grund av brandrisken kan familjen Fresse inte använda sin grill. Något som de har försåelse för men samtidigt är besvikna över.

Foto: Elin E Elmström

Hultsfred2018-07-26 22:00

– Vi har fått både samtal och mejl där folk undrar om det är säkert att komma till Hultsfred, berättar Maik Rohde på Camping Hultsfred.

– De undrar om vi känner brandrök. Jag tror att de flesta har bilderna från Grekland i huvudet. Så vi brukar lugna dem och berätta att det inte brinner just här.

Väl på plats menar Maik att besökarna har respekt för torkan och att de redan innan veckans skärpta eldningsförbud hade ett skarpt öga på sina grillar.

– De flesta husvagnar och bilar har gasoltuber i sig så om det börjar brinna på en camping är det riktigt allvarligt, speciellt så torrt som det är nu. Vi har sedan tidigare inte tillåtit att de grillar med öppen eld utan bara med glöd. När grillförbudet kom började vi informera om att det är helförbud och de har förståelse för situationen. Redan innan använde de flesta sunt förnuft och grillade med en brandsläckare eller en hink vatten i närheten.

Brandsläckare och uppsikt är campingens främsta vapen mot en eventuell brand.

– Vi har brandsläckare på fyra ställen och flera stycken på vissa av platserna. Sedan brukar vi titta till regelbundet och Securitas har fått i uppdrag att hålla koll på olämpliga grillningar. Naturligtvis är det tråkigt för campinggästerna att de inte kan grilla, det är en del av campingupplevelsen.

– Att inte få grilla känns inte bra men på grund av situationen är det okej, menar Lotta Freese som är på semester med familjen.

– Vi brukar vanligtvis grilla en gång om dagen. I och med det här blir vi tvungna att testa något nytt.

På campingen i Hultsfred har Maik Rohde sett till att sätta upp affisher som kan förstås på alla språk.  "Det är framförallt badgästerna som står för den största brandrisken. De förstår inte alltid att de inte ska använda sin engångsgrill."
På campingen i Hultsfred har Maik Rohde sett till att sätta upp affisher som kan förstås på alla språk. "Det är framförallt badgästerna som står för den största brandrisken. De förstår inte alltid att de inte ska använda sin engångsgrill."
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!