Flyttade frĂ„n lĂ€genheten – katterna lĂ€mnades kvar

Tre katter lÀmnades kvar i lÀgenheten i samband med en vrÀkning. Sedan dess har mannen och kvinnan fÄtt djurförbud av lÀnsstyrelsen. Nu ska Àven tingsrÀtten sÀga sitt.

Det fanns kattmat i lÀgenheten, men inget vatten, enligt polisens förundersökningsprotokoll. Genrebild.

Det fanns kattmat i lÀgenheten, men inget vatten, enligt polisens förundersökningsprotokoll. Genrebild.

Foto: Arkivfoto: Claudio Bresciani / Scanpix

Hultsfred2022-12-19 19:00

Det var i början av oktober 2021 som paret tvingades lÀmna sin lÀgenhet i Hultsfreds kommun, efter ett beslut om vrÀkning. Enligt lÀnsstyrelsen ska mannen och kvinnan, helt medvetet, ha lÀmnat kvar tre katter i bostaden.

LÀnsstyrelsen tog hand om katterna och det gjordes en polisanmÀlan om brott mot djurskyddslagen. I lÀgenheten fanns det kattmat, men det saknades vatten och miljön i bostaden beskrevs som eftersatt och skadlig för djuren.

LĂ€nsstyrelsens interna utredning visade att hĂ€ndelsen i oktober 2021 inte var nĂ„gon engĂ„ngsföreteelse. Även vid tidigare vrĂ€kningar har mannen och kvinnan lĂ€mnar kvar djur. Under hösten försökte man komma i kontakt med mannen – utan resultat. ”Hans intresse för att se till att katterna inte svĂ€lter ihjĂ€l fĂ„r anses vara obefintligt", skriver lĂ€nsstyrelsen.

I januari 2022 fick bÄda djurförbud. Bland annat stÄr det sÄ hÀr i beslutet:

‱ ”Det Ă€r inte acceptabelt att gĂ„ng pĂ„ gĂ„ng överge sina djur och överlĂ„ta till myndigheten att lösa problemet."

‱ ”Helt orimligt att du ska fortsĂ€tta skaffa djur som du sedan överger nĂ€r du blir vrĂ€kt.”

I polisförhör har mannen och kvinnan nekat till brott. Bland annat hÀnvisar mannen till ett mejl som skickades dagen före vrÀkningen, dÀr han uppmanade Kronofogden att ta hand om katterna.

Nu ska Àrendet prövas rÀttsligt. Under mÄndagen lÀmnades det in en stÀmningsansökan om brott mot djurskyddslagen till Kalmar tingsrÀtt.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
 
 
 
 
 
 
LĂ€s mer om