Antalet 112-samtal i Hultsfred sticker ut

Under senaste mÄnaden har Hultsfredsbor ringt 106 stycken 112-samtal som har resulterat i akuta polisÀrenden. Den siffran sticker ut bÄde pÄ riks- och lÀnsnivÄ. "Det kan vara bra", sÀger kommunpolisen HÄkan Karlsson.

Sarah Hummerdal, pressansvarig vid SOS Alarm, berÀttar att det skett en generell ökning av larmsamtal, sÀrskilt under sommaren pÄ orter dit turister Äker.

Sarah Hummerdal, pressansvarig vid SOS Alarm, berÀttar att det skett en generell ökning av larmsamtal, sÀrskilt under sommaren pÄ orter dit turister Äker.

Foto: SOS alarm/

Hultsfred2022-08-26 20:00

Inte alla samtal som larmcentralen tar emot leder till att polis kopplas in, men under juli mÄnad var det 106 samtal i Hultsfred som gjorde det.

Sett till hela landet lÄg Hultsfred pÄ plats nummer 22 över de kommuner som hade flest larmsamtal som ledde till akuta polisÀrenden.

– Vi kan se en ökning av polisiĂ€ra Ă€renden under sommaren, det Ă€r svĂ„rt att sĂ€ga varför men generellt blir det fler nödsamtal nĂ€r det Ă€r fint ute, man Ă€r ute och umgĂ„s och firar samt Ă€r ledig. Det beror pĂ„ hur mĂ€nniskor rör sig. Vi ser exempelvis att det ökar pĂ„ sommaren i omrĂ„den dit turister Ă„ker, sĂ€ger Sarah Hummerdal, pressansvarig pĂ„ SOS Alarm.

Hon menar att larmcentralen har sett en markant ökning av antalet larmsamtal, inte bara i Hultsfred, utan i hela landet den senaste tiden. Mycket handlar om en samhĂ€llsutveckling med mer extremvĂ€der, pandemi och ökad kriminalitet som bidrar till nya hot och ökad oro. 

undefined
Sarah Hummerdal sÀger att de har en nÀra dialog med polisen och att varje samtal tas pÄ allvar hos SOS alarm.

Det har skett en attitydförÀndring hos befolkningen till följd av samhÀllsutvecklingen och befolkningsökningen enligt Sarah Hummerdal.

– Vi mĂ„ste ta alla samtal pĂ„ allvar. Om det Ă€r pĂ„gĂ„ende brott, fara för liv, eller nĂ€ra i tid som Ă€r sĂ€rskilt allvarligt kopplar vi över till polisen.

Kommunpolisen HÄkan Karlsson Àr inte oroad över antalet akuta polisÀrenden i Hultsfred under juli mÄnad.

– Det kan vara bra om folk har en benĂ€genhet att ringa för de hoppas att polisen tar saker pĂ„ allvar. Vi har fĂ„tt fler poliser till Hultsfred sĂ„ de kanske tycker det Ă€r lönt att ringa.

Vad handlar samtalen om?

– Folk Ă€r mer ute pĂ„ sommaren och det blir lite fler incidenter av vĂ„ld som sker i samband med alkohol. Det kan ocksĂ„ vara personskador vid trafikolyckor.

Han sÀger att flera av samtalen som initialt blir akuta polisÀrenden inte behöver bli prio ett för den lokala patrullen. Det kan röra sig om bedrÀgeri över telefon, som blir en vanlig polisanmÀlan. Samtidigt kan larm om bedrÀgeri bli akut.

undefined
Kommunpolisen HÄkan Karlsson anser inte att antalet akuta polisÀrenden i Hultfred behöver vara negativt. Enligt honom kan det till viss del handla om att allmÀnheten tycker det Àr lönt att ringa 112.

– Om nĂ„gon kommer hem till en person och exempelvis utger sig för att vara hemtjĂ€nst och dĂ„ stjĂ€l frĂ„n personen blir det prio ett. DĂ„ finns det en plats att utgĂ„ frĂ„n.

HÄkan Karlsson berÀttar att det Àven Àr vanligt att de fÄr rycka ut efter att de fÄtt larm om att personer har försvunnit. Det rör sig ofta om Àldre dementa som har gÄtt vilse men som tur Àr Äterfinns de i regel.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!