Hultsfred utan drunkningar i sommar

Sommaren 2018 har varit lång och varm och lockat till bad och båtutflykter.

Sommaren 2018  stack ut och tros haft betydelse för sommarbarnomsorgen där många barn uteblev.

Sommaren 2018 stack ut och tros haft betydelse för sommarbarnomsorgen där många barn uteblev.

Foto: Björn Larsson Ask/TT

Hultsfred2018-08-10 22:20

I Hultsfreds kommun finns det cirka 360 sjöar och många fina badplatser som har varit flitigt frekventerade. Drunkningsstatistiken i Sverige är nedslående i sommar, men Hultsfreds kommun har varit förskonad.

Över hela Sverige har det badats flitigt. Baksidan visar sig i statistiken. På Svenska Livräddningssällskapets hemsida kan man konstatera att antalet omkomna i drunkningsolyckor i juli är väldigt högt. Totalt 35 personer jämfört med 12 personer under juli 2017.

När det gäller båtolyckor med dödlig utgång fanns alkohol med i bilden i 54 procent av fallen. De flesta är män i medelåldern enligt, Kunskapsguiden som ges ut av Socialstyrelsen.

Vid badstränderna ser det annorlunda ut. Här är drunkningsolyckor bland barn vanligare, även om de inte är så ofta förekommande i Sverige. Antalet barn som drunknar har minskat med 90 procent de senaste 100 åren. Det rör sig om cirka 10 barn om året. Drunkning är den tredje vanligaste dödsorsaken hos barn i åldern ett till sex år. Här är bristande tillsyn så gott som alltid orsaken, enligt Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, som också skriver att ett uttalande som ofta hörs från dem som funnits runt omkring är, att det gick så fort och det hördes ingenting. Barn drunknar tyst. Vuxnas överblick kan svikta en kort stund och olyckan är framme även om barnet har på sig uppblåsbara flytringar och även om andra barn finns i närheten. Man kan inte lita på små barns simförmåga, eftersom paniken tar över när det oväntade händer. Då gäller det bara att överleva, rapporterar MSB.

På webbsajten Internetmedicin konstaterar man att ungdomar som överskattar sin förmåga och vågar sig ut på för djupt vatten också tillhör en riskgrupp. De kamrater som finns i närheten vet oftast inte hur de ska agera om kompisen plötsligt börjar krampa eller sjunker. Vuxna överskattar också gärna sin förmåga att hålla ut i vatten, även om badtemperaturen är behaglig, skriver Internetmedicin.

I Sverige började simundervisningen ta fart i början av 1900-talet. Dels som ett led i att undvika för stora skillnader mellan samhällsklasserna, dels som ett ihärdigt arbete att förebygga och rädda liv, skriver Kunskapsguiden Historia.

En sommardag i båten. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
En sommardag i båten. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!