Hultsfredsson basar pÄ Liseberg: "Kulturell öken"

Han Àr underhÄllningschef pÄ Liseberg och en riktig konsertnörd. Nu har Per Alexanderson frÄn Hultsfred tvingats ta det smÀrtsamma beslutet att stÀlla in alla spelningar. "Bara konserterna drar 300 000 gÀster till parken".

I sin roll som underhÄllningschef pÄ Liseberg har Per Alexanderson, bördig frÄn Hultsfred, tvingats ta det smÀrtsamma beslutet att stÀlla in alla konserter. "Det Àr kulturell öken", sÀger han.

I sin roll som underhÄllningschef pÄ Liseberg har Per Alexanderson, bördig frÄn Hultsfred, tvingats ta det smÀrtsamma beslutet att stÀlla in alla konserter. "Det Àr kulturell öken", sÀger han.

Foto: Privat

Hultsfred2020-05-22 10:00

Miriam Bryant och Gwen Stefani , Faith No More och Brad Paisley, Joel Alme och Jakob Hellman...

Det kÀnns som det inte finns nÄgot slut pÄ listan. Liseberg hade rustat för en fantastisk konsertsommar nÀr coronaviruset slog till med full kraft.

– Vi har tagit beslutet att stĂ€lla in alla konserter. OsĂ€kerheten Ă€r för stor, sĂ€ger Per Alexanderson som var med och startade Hultsfredsfestivalen och som blev ny underhĂ„llningschef pĂ„ Liseberg 2011.

Hur tÀnker du kring beslutet?

– Jag har slitits mellan hopp och förtvivlan hela vĂ„ren, om vi kan öppna eller inte. Det Ă€r förstĂ„s jĂ€ttetrĂ„kigt för alla. Hela Göteborg hade en fantastisk konsertsommar framför sig. Coronaviruset drabbar otroligt mĂ„nga, hela upplevelseindustrin, hela semesterindustrin...

undefined
En vanlig syn sommartid vid Stora scenen. Bara konserterna drar Ärligen 300 000 gÀster till Liseberg.

Stora scenen har en kapacitet pÄ 18 000 gÀster. PÄ en sommar drar konserterna i sig drygt 300 000 gÀster till parken. Plussar man pÄ Lotta pÄ Liseberg ökar siffran med 65 000.

– Lotta pĂ„ Liseberg blir en tv-produktion i Ă„r, tillĂ€ger Per Alexanderson, som tagit paus i arbetet för att prata med oss.

Du Àr underhÄllningschef, allt Àr instÀllt. Vad gör du istÀllet?

– Jag Ă€gnar mig Ă„t att titta pĂ„ sommaren 2021. Det arbetet har redan börjat. NĂ€r det gĂ€ller stora utlĂ€ndska artister börjar den processen ett till tvĂ„ Ă„r innan, sĂ„ vissa artister till sommaren 2021 Ă€r klara redan. Dessutom har vi ju tvĂ„ sĂ€songer till, Halloween och Jul pĂ„ Liseberg, som vi arbetar med.

SÄ hÀr Ärs brukar det vara liv och rörelse i parken, barn som skrattar frÄn karusellerna, ungdomar som Àter sockervadd, medelÄlders som njuter av en öl, pensionÀrer som roar sig under danskvÀllarna pÄ Polketten. Nu Àr det tyst och öde, det finns inget datum för nÀr parken kan öppna.

– Det Ă€r en ynnest att fĂ„ jobba med det jag gör, att fĂ„ jobba i en enda stor "lekpark" och se all glĂ€dje. Men nĂ€r man gĂ„r genom parken blir det vĂ€ldigt pĂ„tagligt att sommaren 2020 inte blir sig lik, sĂ€ger Per Alexanderson.

Du Àr ju sjÀlv en riktig konsertnörd, hur tÀnker du privat?

– Jag brukar vara pĂ„ tre-fyra festivaler, minst, och se kanske 50 konserter pĂ„ en sommar. Bara hĂ€r i parken har vi ett 70-tal och jag ser minst tvĂ„ tredjedelar av dem. Nu Ă€r det en kulturell öken. Det blir en konstig sommar, men privat saknar jag mest att fĂ„ trĂ€ffa mamma i Hultsfred.

Karta: Liseberg
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!