Invånarna i Vimmerby och Hultsfred är duktiga på att panta burkar

Förra året pantade invånarna i Hultsfreds kommun över två och en halv miljon burkar och pet-flaskor. Eller om man så vill 175 per invånare. Alltså två burkar mindre än riksgenomsnittet.

Aldrig någonsin har svenskarna pantat lika många burkar och PET-flaskor som det gjordes under 2016.

Aldrig någonsin har svenskarna pantat lika många burkar och PET-flaskor som det gjordes under 2016.

Foto:

Hultsfred2017-04-06 16:00

Det berättar företaget Pantamera som nu räknat över fjolårets resultat.

Det här återvinningsföretaget ägs gemensamt av svenska bryggerier och dagligvaruhandel och har sitt huvudkontor och fabriksanläggning i Norrköping

– Aldrig någonsin har vi pantat lika många burkar och PET-flaskor i Sverige som vi gjorde under 2016, skriver företaget i ett pressmeddelande. I snitt pantade vi 177 förpackningar per person, vilket är sex fler än året innan. I Kalmar län är man bättre än så och allra mest pantar man i Borgholm kommun, där snittet ligger på 290 per person.

Jämfört med nytillverkning sparas 95 procent av den energi som går åt, genom att återvinna material. Enligt Pantamera motsvarar besparingen i Hultsfred hela 120 timmars TV-tittande, för de 2 551 267 burkarna som pantades.

I Vimmerby kan man titta ännu längre, där pantades 3 268 085 burkar och plastflaskor förra året, eller 209 per person. Och det räcker till att se nästan hela Hem till gården. Eller om man så vill 144 timmars tv-tittande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!