Invigning av Additivt Teknikcentrum

– Det Ă€r oerhört viktigt att fĂ„ en digital lĂ€rmiljö. Det Ă€r resultatet av ett mĂ„linriktat arbete som kommer att fĂ„ stor betydelse för gymnasieskolan, för vuxenutbildningen och inte minst för nĂ€ringslivet.

Jonas Hjalmarsson förklarar en av produkterna för landshövding Thomas Carlzon och eldsjÀlen Michael Leijionhud.

Jonas Hjalmarsson förklarar en av produkterna för landshövding Thomas Carlzon och eldsjÀlen Michael Leijionhud.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-08-22 17:00

Det var en djupt imponerad Landshövding, Thomas Carlzon som tillsammans med kommunalrÄdet Lars Rosander och oppositionsrÄdet Rosie Folkesson klippte det blÄgula bandet och förklarade Additivt Teknikcentrum i Hultsfred invigt.

Landshövdingen pekade i sitt högtidstal pÄ att det teknikcentrat blivit verklighet efter ett nÀra samarbete mellan en hel rad politiker och tjÀnstemÀn pÄ kommunen.

En av dem, Michael Leijonhud Àr eldsjÀlen som fÄtt projektet rull, och han var förstÄs extra glad pÄ invigningshögtiden i de nyrenoverade lokalerna pÄ Gymnasiets C-hus.

Han berÀttar att idén till ett additivt teknikcentrum föddes redan 2015. Samma Är reste han, och skolans IT-pedagog Johan Klavins till Mölndal utanför Göteborg för att besöka forskningsbolaget Sverea IVF och presentera idén för. Resultatet blev att man etablerade ett samarbete.

– Egentligen har det gĂ„tt sanslöst fort, sĂ€ger Leijonhud, fullmĂ€ktige kunde ta beslut i mars i Ă„r, bara 27 dagar efter min tjĂ€nsteskrivelse. Det mĂ„ste vara nĂ„gon form av rekord. Sedan beslutet har vi hunnit bilda ett bolag, skaffat en maskin och stĂ€llt i ordning lokalerna.

Hultsfreds kommun Àr en av delÀgarna i bolaget bakom Additivt Teknikcentrum, tillsammans med en lÄng rad företag, bÄde stora och smÄ i regionen.

Sören StenbÀck, vd pÄ Körners Mekaniska ser den hÀr satsningen som otroligt vÀrdefull för framtiden. Han har varit med i arbetet frÄn början.

– Vi mĂ„ste in i det hĂ€r, sĂ€ger han, det kan bli en konkurrent till oss, mycket av det vi gör i dag kan göras additivt och vi mĂ„ste hĂ€nga med.

Han gör en jÀmförelse med MÀt och Teknikcentrum som fanns i Hultsfred pÄ 90-talet. NÀr det startades var mÀttekniken unik, men efterhand var det flera företag som skaffade egna mÀtavdelningar.

– Det kommer att bli samma sak med det hĂ€r, sa han. Det blir en favorit i repris.

SÄ en egen 3D-printer stÄr ganska högt pÄ företagets önskelista.

– Men det jag hoppas mest pĂ„, sĂ€ger StenbĂ€ck, Ă€r att det ska utbildas operatörer hĂ€r.

Och det Àr förstÄs meningen. BÄde pÄ gymnasienivÄ och som YH-ubildning. 3D-skrivaren betyder ocksÄ Industriprogrammets Äterkomst, om Àn i helt nu tappning. Tio platser erbjuds. Och tio elever kommer att gÄ det hÀr programmet. Lika mÄnga som anmÀlt sig till YH-ubildningen som ligger under Campus Hultsfred.

Intresset var stort för de ting som gÄr att tillverka i metallprintern. Den Àr i full drift och kommer att bli navet i den stora utbildningssatsningen pÄ 3D-teknik.
Intresset var stort för de ting som gÄr att tillverka i metallprintern. Den Àr i full drift och kommer att bli navet i den stora utbildningssatsningen pÄ 3D-teknik.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!