"Vi ska inte ha gamla hus som stÄr och förfaller"

Ytterligare tvÄ byggnader har satts upp pÄ listan över hus som ska rivas i Hultsfreds kommun. Det Àr dels den gamla tegelvillan pÄ KnektagÄrdsomrÄdet, och dels ett garage pÄ omrÄdet.

Tegelvillan med sina fyra lÀgenheter stÄr nÀst i tur för rivning. Kommunledningen har beviljat starttillstÄnd.

Tegelvillan med sina fyra lÀgenheter stÄr nÀst i tur för rivning. Kommunledningen har beviljat starttillstÄnd.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2023-01-18 11:55

Kommunledningen ger klartecken till att sÀtta skopan i tegelvillan. KommunalrÄdet Lars Rosander (C) rÀknar med att rivningen kan börja nÄgon gÄng innan sommaren.

– Vi ska inte ha gamla hus som stĂ„r och förfaller, sĂ€ger han. De hĂ€r Ă€r knappast nĂ„gon prydnad för omrĂ„det.

BÄde tegelvillan och garaget ligger pÄ omrÄdet dÀr Hultsfreds Regemente lÄg pÄ sin tid. Men byggnaderna ingÄr inte i kulturskyddet pÄ omrÄdet.

NÀr tegelvillan byggdes som personalbostÀder pÄ 1940-talet var regementet nedlagt sedan lÀnge. Det hade dÄ flyttat till Eksjö.

– Garaget Ă€r ett gammalt ambulansgarage, sĂ€ger Rosander, en kvarleva sedan dĂ„varande landstinget hade verksamhet pĂ„ omrĂ„det. Nu har det stĂ„tt tomt lĂ€nge och Ă€r rejĂ€lt förfallet.

Förutom det rent estetiska, finns det ocksÄ en ekonomisk aspekt pÄ att riva de gamla tomma husen.

– Vi sparar in driftskostnaderna. Saker som el, vatten och lite vĂ€rme.

NÄgon direkt summa pÄ vad som sparas finns dock inte. Inte heller vad rivningen kostar.

– Det vet vi först nĂ€r upphandlingen Ă€r klar, sĂ€ger Lars Rosander. Men jag tippar pĂ„ att det blir i storleksordningen ett par hundra tusen.

SÄ det hÀr "rivningsraseriet" Àr en del i strategin att göra sig av med hus som inte anvÀnds. Alternativet, som inte Àr nÄgot alternativ i det hÀr fallet, Àr att renovera.

– Den investeringen Ă€r inte försvarbar.  Hyrorna skulle bli för höga, sĂ€ger Rosander.

Tidigare i Är har ytterligare tvÄ gamla hus rivits i centrala Hultsfred. Om man rÀknar bort hyreshusen i StÄlhagen, sÄ blir detta nummer tre och fyra pÄ listan. Och det kan bli aktuellt med flera vartefter.

I Virserum har domen fallit över bÄde det stora hyreshuset Aspelandshem, och nu senast över den mindre, med garagelÀngan i botten.

Lars Rosander berĂ€ttar ocksĂ„ att det finns en del tankar pĂ„ att göra nĂ„got Ă„t den gamla brandtomten pĂ„ KĂ€llgatan, men i det fallet Ă€r lĂ€get en aning förvirrat. 

– Tomten Ă€gs av ett dödsbo, sĂ€ger han, men det finns ingen bouppteckning upprĂ€ttad. Det komplicerar lĂ€get för oss. 

Han drar sig till minnes vilket jobb det var i Silverdalen, dÀr kommunen till slut lyckades köpa och riva ett förfallet hus intill skolan.

– DĂ€r kĂ€nde vi ett större ansvar eftersom det lĂ„g vid skolan och kunde vara en farlig lekplats, sĂ€ger Lars Rosander.

Det gamla ambulansgaraget Àr knappast nÄgon prydnad, tycker Lars Rosander, sÄ det ska ocksÄ rivas bort.
Det gamla ambulansgaraget Àr knappast nÄgon prydnad, tycker Lars Rosander, sÄ det ska ocksÄ rivas bort.
SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!