Nytt deltagarrekord på mopedrally

På lördagen genomfördes det populära Rock´n Roll-rallyt för veteranmopeder, med start och målgång i hembygdsparken. Hela 522 fordon kom till start vilket är nytt rekord.

Vid Gnöttlerum hade startfälten redan glesats ut.

Vid Gnöttlerum hade startfälten redan glesats ut.

Foto: Bertil Andersson

Hultsfred2018-08-05 18:00

Många hade åkt långt för att delta, och deltagare märktes bland annat från orter som Ludvika, Malmö, Göteborg, Falkenberg och Sandviken.

Det går åt otroligt mycket mat till så många deltagare. Alla får kaffe och mackor utmed sträckan och kroppkakor vid målgång.

Till rallyt hör även 14 tipsfrågor vilka för spänningens skull inte är googlings-bara och med ett digert prisbord som väntade. Dessutom fanns ett lotteri där vinsterna bestod av två gamla mopeder.

Traditionsenligt kör man först ett varv genom Hultsfred på olika gator innan man tog sikte mot Gnöttlerum för färd mot Vena och därpå Tuna. Därifrån vände man riktning mot Hultsfred igen.

Man håller sig gärna på mindre grusvägar, vilket i år blev en prövning då det dammade ganska rejält. Banläggare Jan Karlsson deltog själv med en Monarped från 1958-59 utrustad med "pedalturbo".

– Det låter kanske avancerat men innebär att man i avsaknad av tillräcklig motoreffekt får hjälpa till med tramporna och egen muskelkraft när uppförsbackarna blir för branta, förklarar Jan Karlsson.

De flesta som deltog hade transporterat sina mopeder på bilsläpkärror då en del har åkt riktigt långt. Vill man göra rallyt till ett större äventyr så kan man göra som Reine Arvidsson. Han åkte först moped till rallyt, vilket visade sig vara en sträcka på 46 kilometer för att sedan köra rallyt på dryga 65 kilometer och sedan hem igen.

– Jag väljer förmodligen en annan väg hem så det kanske bli ytterligare någon extra kilometer innan dagen är slut. Jag började åka mopedrally för fem-sex år sedan och därefter har det bara eskalerat. Det innebar bland annat att jag skaffade fler mopeder. Just för tillfället står det sju stycken där hemma, men nu är det köpstopp, tillägger han och ler.

Mopeden han körde under lördagens rally var en Zündapp GTS 50, från 1979.

Från Oskarshamn deltog tre generationer Lindkvist, Tommy, Mattias och Linus, som alla körde med var sin moped. Mattias har jobbat in i det sista med sin egenhändigt byggda moped.

– Den är ganska oprövad och jag har bara hunnit med några korta testrundor hemmavid. Det är delar från alla möjliga mopeder och en blandning av både nytt och gammalt. Det sista blev klart så sent som kvällen innan det var dags att ställa upp i Rock´n Roll-rallyt.

Tre generationer Lindqvist ifrån Oskarshamn deltog på mopedrallyt. fr.v. Mattias, Tommy och Linus.
Tre generationer Lindqvist ifrån Oskarshamn deltog på mopedrallyt. fr.v. Mattias, Tommy och Linus.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!