Nytt projekt: Så vill hon stötta den lokala handeln

20 procent rabatt för kunden. Handlarna får sälja mer. Och i Hultsfreds kommun får butikerna en bättre chans att överleva.

Malin Albertsson, turism och informationschef på kommunen presenterar nu projektet Handlingskraft Hultsfreds kommun, som syftar till att stötta den lokala handeln.

Malin Albertsson, turism och informationschef på kommunen presenterar nu projektet Handlingskraft Hultsfreds kommun, som syftar till att stötta den lokala handeln.

Foto: Privat

Hultsfred2020-12-16 11:47

En bit in på nyåret sjösätts Handlingskraft Hultsfreds kommun, ett projekt i Hultsfreds kommun. Det är ett trebent projekt som i mångt och mycket påminner om sommarens stora Hemestersatsning, vars syfte var att stötta besöksnäringen i kommunen.

– Handlingskraft Hultsfreds kommun syftar till att stötta den lokala handeln i kommunen, säger Malin Albertsson vid turist och informationsenheten på kommunen. Hon har tillsammans med Tommy Svensson Pöder på kultur- och fritid och Per Kågefors på näringslivsavdelningen dragit upp riktlinjerna för den här satsningen.

– Vår tanke med projektet är att man ska ta hänsyn till Folkhälsomyndighetens riktlinjer och kunna handla coronasäkert i butikerna, säger Malin Albertsson. Bland annat ska man kunna ringa till butiken och beställa, och sedan få varorna hemkörda gratis. 

Exakt hur det ska lösas är inte klart ännu, men om inte butiken själv kan lösa det, så finns det personal på kommunen som kan ordna den saken.

Upplägget bygger på att kommunen, handlarna och kunderna hjälps åt att stötta butikerna genom de svåraste månaderna. Januari och februari brukar vara magra månader för butikerna. Kanske speciellt nu i pandemitider.

Anslutna butiker erbjuder kommuninvånarna 20 procent rabatt, varav kommunen svarar för halva kostnaden. Det ska göra det mer attraktivt att handla på hemmaplan. 

– Rabatten gäller detaljhandelsvaror, säger Malin Albertsson, men inte livsmedel, alkohol eller tobak. 

Många av matvarubutikerna i kommunen säljer ju annat än mat också. Och för det kommer rabatten att gälla som vanligt, berättar Malin Albertsson. Där ska det inte vara någon skillnad.

Det är fortfarande en del detaljer kvar att fixa innan det är dags att rulla igång projektet. Men Malin Albertsson räknar med att det ska kunna komma igång en bit in på nyåret, exakt datum är inte bestämt ännu. Men helgerna ska passeras först.

Malin Albertsson presenterade sitt förslag för kommunledningen på tisdagen och fick klartecken. Arbetsutskottet kompletterade bara med att sätta ett maxtak på kostnaden, 670 000 kronor och en sista dag för projektet i mars.

Men om pandemin ser ut att bli än mer utdragen, ser man en möjlighet att förlänga och jobba vidare.

Malin Albertsson räknar grovt med att det finns mellan 20 och 30 butiker i hela kommunen som är aktuella för att vara med i projektet. Men "rekryteringsprocessen" har kommit igång.

 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!