80 flyktingar anvisas till Hultsfred – 40 Ă€r redan hĂ€r

Hultsfreds kommun anvisas totalt 80 ukrainska flyktingar, varav ungefÀr hÀlften redan bor i kommunen. Resten kan komma efter sommaren.

Tanken Àr att de ukrainska flyktingarna ska bo i omrÄdet StÄlhagen i Hultsfred, dÀr kommunen gjorde i ordning ett evakueringsboende i vÄras.

Tanken Àr att de ukrainska flyktingarna ska bo i omrÄdet StÄlhagen i Hultsfred, dÀr kommunen gjorde i ordning ett evakueringsboende i vÄras.

Foto: Jimmy Larsson

Hultsfred2022-05-24 15:25

I vÄras skapade kommunen ett evakueringsboende för 55 flyktingar i StÄlhagen i Hultsfred, men lÀgenheterna togs aldrig i bruk. Migrationsverket hade inget behov av tillfÀlliga boenden för ukrainska flyktingar i Kalmar lÀn.

DÀremot kan det behövas mer lÄngsiktiga boenden för flyktingar i bland annat Hultsfred framöver, och dÄ ser lÀgenheterna i StÄlhagen ut att komma till anvÀndning.

– Det Ă€r samma lĂ€genheter som vi tĂ€nker att vi ska anvĂ€nda lĂ€ngre fram, sĂ€ger Robert Andersson, sektionschef för arbete och integration pĂ„ socialförvaltningen.

undefined
StÄlhagen i Hultsfred.

Den 1 juli införs en ny lag som gör det möjligt för Migrationsverket att anvisa skyddsbehövande frÄn Ukraina till kommunerna, som dÄ tar över ansvaret för att ordna boenden. Syftet Àr att flyktingarna ska fördelas jÀmnare över landet.

– Ukrainarna har i första hand uppehĂ„llstillstĂ„nd till februari nĂ€sta Ă„r, sedan kan de uppehĂ„llstillstĂ„nden bli förlĂ€ngda. Vi tĂ€nker att det Ă€r lĂ„ngsiktigt boende.

Anvisningstalen för kommunerna i lÀnet har nu faststÀllts. Hultsfreds kommun anvisas preliminÀrt 80 ukrainska flyktingar, varav ett 40-tal redan bor i egna boenden i kommunen.

Hultsfreds kommun förbereder sig dÀrför för att ta emot omkring 40 flyktingar efter sommaren, men har Ànnu inte tecknat nÄgra avtal med Migrationsverket.

– Vi har valt att avvakta tills vi vet förutsĂ€ttningarna.

undefined
Tanken Àr att de ukrainska flyktingarna ska bo i omrÄdet StÄlhagen i Hultsfred, dÀr kommunen gjorde i ordning ett evakueringsboende i vÄras.

De exakta anvisningstiderna kommer att faststÀllas i dialog med Migrationsverket.

– Vi har tĂ€nkt att ett mottagande efter sommaren blir bra med tanke pĂ„ barnen och deras möjligheter att komma in i skolan – att de fĂ„r börja vid terminsstart.

Robert Andersson berÀttar att lÀgenheterna i StÄlhagen har ÄterlÀmnats till Hultsfreds BostÀder, men att man har en dialog om att kunna anvÀnda dem som flyktingboende.

Kommunen rÀknar med att ungefÀr hÀlften av flyktingarna kommer att vara i skolÄldern.

– Det rör sig kanske om 20–25 barn till som ska in i skolan. Vi har sett att det Ă€r blandade Ă„ldrar pĂ„ de som har kommit hit, sĂ„ det blir ganska enkelt att fördela ut dem pĂ„ olika klasser.

undefined
Lindblomskolan Àr en av skolorna som kan fÄ ta emot ukrainska elever i höst.

I första hand Ă€r det skolorna i Hultsfreds tĂ€tort – Lindblomskolan, AlbĂ€cksskolan och Hultsfreds gymnasium – som fĂ„r ta emot elever, enligt Robert Andersson. Men ukrainska flyktingar har Ă€ven möjlighet att bosĂ€tta sig pĂ„ andra orter i kommunen.

– DĂ„ fixar vi skola pĂ„ den orten dĂ€r man bosĂ€tter sig.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!