Så mycket tjänar politiker i Vimmerby och Hultsfred

Det är stor skillnad i tjocklek på politikernas lönekuvert. Vår kartläggning visar att kommunpolitiker i Vimmerby över lag tjänar bättre än sina kollegor i Hultsfred.

Lars Rosander och Jacob Käll. Hultsfred och Vimmerby. Båda är kommunalråd och ordförande i kommunstyrelserna. Men arvodena skiljer sig en del.

Lars Rosander och Jacob Käll. Hultsfred och Vimmerby. Båda är kommunalråd och ordförande i kommunstyrelserna. Men arvodena skiljer sig en del.

Foto: Montage

Hultsfred2021-02-09 06:00

Exempelvis har kommunalrådet i Vimmerby, Jacob Käll (C) ett arvode på 61 560 kronor i månaden, något som Dagens Vimmerby var först att rapportera om.

Partikollegan Lars Rosander i Hultsfred har 54 522 kronor. Samma skillnad finns också när det gäller oppositionsråden. Tomas Söreling (S) i Hultsfred har 27 960 kronor i månaden. Hans kollega i Vimmerby, Helen Nilsson har 30 780 kronor. Även det för en halvtid.

Anders Andersson (KD), ordförande i Hultsfreds kommunfullmäktige kunde förra året kvittera ut ett månadsarvode på 2 446 kronor. Medan kollegan Leif Larsson (C) i Vimmerby har 12 312 kronor i månaden.

Skillnaden är än större när det gäller nämndsordföranden. Per-Inge Pettersson (C) i Hultsfred får 6 990 kronor per månad, medan kollegan, Lars Sandberg (C) i Vimmerby har ett arvode på 24 625 kronor i månaden. Den stora skillnaden bottnar i skillnader i uppdragen. 

Lika mycket har Peter Karlsson i barn- och utbildningsnämnden. Och ordförandekollegan Pär Edgren (M) i Hultsfred har 6 990 kronor.

Båda kommunerna utgår från riksdagsarvodena när arvodena beräknas. Men man använder sig av olika procentsatser. Vimmerby utgår från 90 procent av arvodet.  I Hultsfred är det lite annorlunda. Personalchefen Hans Andersson förklarar:

– När förslaget fastställdes inför 2016 så utgick förslaget från att kommunstyrelsens ordförande skulle ha 78 % av Riksdagsarvodet. Sedan följer detsamma höjning i procent som grundarvodet för riksdagsman räknas upp med. Ordförandena i nämnderna har 10 procent av riksdagsmans grundarvode. Nu blir det därför mer att man tittar på beloppen som procentsatserna mynnar ut i.

Det är också skillnad på lön och arvode. Hans Andersson förklarar.

– Lön är en ersättning man bara får som anställd och räknas som arbetstagare utifrån gällande kollektivavtal. Arvode är en ersättning man bara kan få om man har ett uppdrag, i detta fall ett uppdrag som förtroendevald. Lön förekommer alltså inte som ersättning till förtroendevald.

Siffrorna från de båda kommunerna är inte direkt jämförbara. En stor del av skillnaderna beror på vad uppdragen innehåller. Vad som ingår i grundarvodet.

Efter den senaste uppräkningen följer kommunerna efter. Det gör att Hultsfreds kommun har en totalkostnad på 1 758 520 kronor för arvoden i år. Motsvarande kostnad i Vimmerby är 4 002 036 kronor.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!