Sara Dolk, stadsarkitekt, har tömt kontoret

När hon var liten valde familjen att titta på skorstenar istället för att besöka Skansen. Det bidrog till Sara Dolks starka intresse för arkitektur. "Min pappa har varit en stor inspiratör".

I Hagadalsparken, som är en del i Hultsfreds kommuns Makeover, trivs Sara Dolk. Projektet benämner hon som unikt och placerar sig i topp på hennes lista över roligaste projekt hon varit delaktig i.

I Hagadalsparken, som är en del i Hultsfreds kommuns Makeover, trivs Sara Dolk. Projektet benämner hon som unikt och placerar sig i topp på hennes lista över roligaste projekt hon varit delaktig i.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2020-09-05 08:00

Det har varit några riktigt hektiska dagar för Sara Dolk. På fredagen gjorde hon sin sista arbetsdag som stadsarkitekt i Hultsfreds och Vimmerby kommun.

– Jag har haft möten in i det sista. Ville gärna avsluta allt bra, inte lämna efter mig några "surdegar", som jag arbetat med länge. Det hade känts hjärtlöst att lämna över till andra. Jag har också försökt föra idéer och kunskap vidare till kollegorna, i ett försök att inspirera.

Sara Dolks driv och engagemang är en av hennes styrkor. Men – ibland är hon väl energisk, för sitt eget bästa, erkänner hon med ett hjärtligt skratt.

– Jag blir så fruktansvärt engagerad, så jag kan inte hejda mig. Så jag har kanske haft lite för många projekt ibland, men det är också så jag trivs – att ha fullt upp. Varenda dag har jag tyckt att det varit roligt att sätta min fot här.

Nu är kontoret tömt och skylten med "Sara Dolk, stadsarkitekt" ska plockas ner.

Kan du beskriva känslan?

– Det känns overkligt. Ärligt har jag en klump i bröstet och det kändes tråkigt att sluta i coronatider och vinka hej då till kollegorna på distans.

– Men, tillägger hon, min son går i skola här, så jag kommer bo kvar. Det känns skönt, jag trivs i Hultsfred.

Det har hela tiden varit Sara Dolks drivkraft och mål, att öka trivseln hos kommuninvånarna genom den långa raden av projekt hon varit delaktig i. 

Först som planarkitekt, sedan som stadsarkitekt från 2014 när Hultsfred och Vimmerby slog ihop sina miljö- och byggnadsförvaltningar. Det gav henne mer tid att jobba med gestaltningsfrågor, som hon älskar.

Vad fick dig att bli arkitekt?

– Min pappa är arkitekt, så jag är uppvuxen med all arkitektur omkring mig. Han har varit en otrolig inspiratör och gjort mig nyfiken. Från att jag var liten ville jag vara med honom på jobbet. Jag kunde sitta i timmar och titta på när han ritade, säger Sara Dolk och berättar mer om hur barndomen format henne.

– När familjen var på semester i Stockholm besökte vi inte Skansen, utan pappa visade mig hus, dragankare och skorstenar istället, säger hon och skrattar. Arbetsglädjen och sättet att tänka "det finns alltid en lösning på allt, det gäller bara att komma på den", har jag fått med mig av honom.

Kan du lista dina topp tre-projekt?

– I särklass roligast är "Hultsfreds kommuns Makeover", som började med en skiss på hur H-city, med sina fyra baksidor, skulle kunna bli bättre och som svällt till att samtliga orter ska förskönas. Det är dessutom ett helt unikt projekt i och med att vi jobbat så okonventionellt och suddat ut alla förvaltningsgränser. Det prestigelösa samarbetet är förutsättningen att vi lyckats så bra med projektet, där den vackra Hagadalsparken är ett av delmålen.

– På andra plats kommer jobbet med bostadsbyggandet i Vimmerbys centrumdelar, där vi fått till kvarteret Stören plus att vi planlagt för att bygga ett sex våningar högt bostadshus. Eftersom det inte byggts centralt på jättelänge, har det varit himla kul att få vara med om det.

– Sedan alla detaljplaner jag jobbat med, som nya förskolan och Vartaområdet i Hultsfred och det är planlagt för stora bostadsområden i Vimmerby, som Nybble och Nossen. Det symboliserar framtidstro.

Nu stämplar Sara Dolk istället in som stadsarkitekt i Västerviks kommun, varifrån hon kom till Hultsfred för tio år sedan.

I fredags gjorde Sara Dolk sin sista arbetsdag som stadsarkitekt i Hultsfreds kommun. Nu väntar nya uppdrag istället i Västervik.
I fredags gjorde Sara Dolk sin sista arbetsdag som stadsarkitekt i Hultsfreds kommun. Nu väntar nya uppdrag istället i Västervik.
Personligt med Sara Dolk

Ålder: 49 år, fyller 50 på tisdag.

Om åldersnoja: På ett sätt har jag det, på ett annat sätt inte. Tack vare åldern har jag ju mer erfarenhet och känner mig mer trygg i det jag gör.

Visste ni kanske inte om mig: Att jag kört SM i roadracing en gång i tiden.

Intresserad av: Löpning, arkitektur, samhällsplanering. Helt enkelt det jag jobbar med. Och trädgården, gillar att skapa saker med händerna.

Musik jag helst lyssnar på: Gärna punk. Älskade jag redan som yngre, det går aldrig ur.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!