Vandringslederna ska ses över: "Vi ska hitta en gemensam standard"

Det finns närmare 20 mil vandringsleder kors och tvärs i Hultsfreds kommun. Men de håller en högst varierande standard. Men det är något det ska bli ändring på i framtiden.

Lönnebergaleden är en av alla de många vandringslederna som förhoppningsvis ska bli en turistmagnet i framtiden, när förstudien visar vilken standard den ska ha.

Lönnebergaleden är en av alla de många vandringslederna som förhoppningsvis ska bli en turistmagnet i framtiden, när förstudien visar vilken standard den ska ha.

Foto:

Hultsfred2017-03-28 17:45

Astrid Lindgrens Hembygd har beviljat Hultsfreds kommun ett Leaderbidrag på 223 400 kronor till en förstudie.

– Vi kommer att undersöka möjligheterna att skapa en gemensam standard på våra vandringsleder, säger Tommy Carlsson, anläggningschef på Kultur och Fritid i Hultsfred.

Målet är naturligtvis att öka standarden på vandringslederna, och att de ska bli mer lika.

– Vi måste ju veta vad vi marknadsför till turisterna, säger Tommy Carlsson. Projektet har också som mål att ta fram ett koncept för marknadsföringen.

Tanken med den här stora förstudien handlar om att se över hur vandringslderna ser ut, vad de behöver i fråga om märkning, rastplatser, övernattningsmöjligheter och annat längs vägen för att de ska hålla en likvärdig standard.

– Arbetet med den här förstudien kommer att rulla i gång lite försiktigt nu under våren, tror Tommy Carlsson, men först efter sommaren börjar jobbet på allvar.

Det finns som sagt nästan 20 mil vandringsled i kommunen.Störst är Lönnebergaleden, som knyter ihop Sevedeleden åt Vimmerbyhållet med Ostkustleden mot Oskarshamn. Men det finns också mindre leder, som exempelvis Björnnäset runt ute i Stora Hammarsjöområdet.

– Totalt handlar det om fem, sex mil stora leder och kanske 15 -20 mindre, säger Tommy Carlsson.

Målet är förstås att de här lederna ska bli en turistmagnet i området. naturturismen är i ökande och Tommy Carlsson hoppas att en del av den ökningen ska komma kommunen till del också, om man kan erbjuda fina vandringsleder.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!