Åskväder orsakade skogsbranden

Den stora skogsbranden vid Stensjögamm, mellan Mörlunda och Krokshult är släckt. Vid åttatiden på onsdagsmorgonen kunde räddningstjänsten packa ihop, och överlämna ansvaret till markägaren, Linköpings Stift.

Det var åskan som orsakade skogsbranden vid Stensjögamm utanför Mörlunda på tisdagen. En tall på området visar tydliga tecken på att ha träffats av blixten.

Det var åskan som orsakade skogsbranden vid Stensjögamm utanför Mörlunda på tisdagen. En tall på området visar tydliga tecken på att ha träffats av blixten.

Foto: Olof Carlson

Stensjögamm2018-06-20 21:00

Det har också visat sig att det var söndagens åskväder som orsakade branden. En tall på området visar tydliga tecken på att ha blivit träffad av blixten.

– Det har legat och pyrt i tallen och när det började blåsa i tisdags fick det ny fart, säger räddningsledaren Leif Vigren Eriksson i Hultsfred.

Skogsbranden upptäcktes av skogsbrandflyget som slog larm. I det första läget var det osäkert om branden var i Hultsfreds kommun eller i Oskarshamns kommun. Brandplatsen låg väldigt långt ut i skogen, långt från all form av bebyggelse i gränstrakterna mellan kommunerna. Därför larmades Oskarshamns- och Kristadalstyrkorna ut i första läget, och snart nog fick även Hultsfred larm om branden.

– De gjorde ett jättejobb på platsen, säger Vigren Eriksson, som fick stopp på branden innan den spred sig ut i ungskogen intill.

Det var bara med ett par meters marginal brandmännen fick stopp på lågorna innan de tagit sig in i den tätvuxna snårskogen, där det hade blivit mycket svårt att komma fram och släcka.

Vid åttatiden på onsdagsmorgonen var branden släckt och man kunde lämna över ansvaret till markägaren, Linköpings stift, som också fick noggranna order om att rondera området och kontrollera att branden inte blossar upp igen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!