Bättre än snittet på att hjälpa flerspråkiga barn

Hultsfreds kommun har ett aktivt arbete för att hjälpa flerspråkiga barn att utveckla sitt modersmål i förskolan. Så aktivt att man placerar sig på plats 91 i Förskolans modersmålsbarometer.

Hultsfreds kommun jobbar bättre än rikssnittet med att hjälpa flerspråkiga barn att utveckla sitt modersmål.

Hultsfreds kommun jobbar bättre än rikssnittet med att hjälpa flerspråkiga barn att utveckla sitt modersmål.

Foto: Elaine Thompson

Hultsfred2018-05-21 11:25

Hultsfreds kommun fick 14 poäng i den nyligen genomförda modersmålsbarometern, som syftar till att kartlägga kommunernas arbete med modersmål i förskolan. Kartläggningen har genomförts av utbildningsföretaget ILT Inläsningstjänst och bygger på en enkät som skickats ut till Sveriges kommuner under perioden 18 april–4 maj.

14 poäng är över rikssnittet och räcker som sagt till plats 91, av 204 deltagande kommunen. Snittet för riket var 13 poäng.

– Hultsfreds kommun har ett aktivt arbete för att hjälpa flerspråkiga barn att utveckla sitt modersmål i förskolan. Forskning visar att ett aktivt modersmålsarbete stärker fortsatt språkutveckling både på modersmålet och svenska, samt barnens självkänsla och kulturella identitet, säger Jakob Skogholm, VD ILT Inläsningstjänst, i ett pressmeddelande.

Kommunens arbete med modersmål i förskolan omfattar i dag bland annat digitala tjänster med inlästa böcker på andra språk och aktiv rekrytering av flerspråkig personal.

I dag är var femte barn i Sverige flerspråkigt och Skolverket har nyligen föreslagit för regeringen att läroplanen ska uppdateras med ett förtydligande om förskolans ansvar för modersmål.

Det är stora skillnader mellan kommunerna i modersmålsbarometern. Högst resultat i Sverige har Arboga, Nässjö, Uddevalla, Värnamo, Flen och Mölndal med 22 poäng av 24 möjliga. I botten av de svarande kommunerna placerar sig Vara med 0 poäng.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!