Berättelser från ett eländigt statarsamhälle blev bok

Rune Johansson har förvaltat sin fars berättelser från livet i statarlängorna vid förra seklets början. Resultatet blev boken I storskogens skugga som förstås presenterades i Målilla – där allt utspelade sig.

Ett 40-tal var med på lanseringen bland andra Ingmar Nelson, Silva Andersson samt Ann och Kjell Mellberg.

Ett 40-tal var med på lanseringen bland andra Ingmar Nelson, Silva Andersson samt Ann och Kjell Mellberg.

Foto: Privat

Målilla2018-05-22 18:25

Det blev en både intressant och lärorik eftermiddag i Målilla Hembygdspark när Rune Johansson presenterade den bok som han skrivit utifrån sin far Gunnar Johanssons nedskrivna berättelser från uppväxten i statarlängor under krävande godsherrar i början av 1900-talet.

– Pappa skrev ner sina historier under 1970-talet, då han fått besked om att han hade cancer. Jag tror att han insåg att det han själv upplevt i början av 1900-talet, var viktigt att föra vidare till kommande generationer, säger sonen Rune Johansson och fortsätter:

– Några år efter att pappa skrivit färdigt friskförklarades han, men då hade han redan hunnit dokumentera en unik period i sitt liv, där armodet härskade, där patronerna hade total makt över sina undersåtar, men även där den moderna tillvaron började växa fram.

Gunnars tidiga livsresa gick via Gårdveda, Tveta, Tillingeby till Målilla. Under denna resa mötte han en värld som inte längre finns i våra minnen. Med skogshuggarläger, de underjordiska folket som vaktade kolmilan, den mullrande kvarnen, statargubbarnas tröst i brännvinet och kvinnornas kamp för överlevnad och oro för ännu fler barn. En värld som ledde fram till att arbetarrörelsen började forma sin kamp i Hultsfred och Målilla.

Gunnar Johansson var för övrigt med och bildade den första Socialdemokratiska ungdomsklubben i kommunen.

När sonen Rune Johansson själv blev pensionär sammanställde han historierna till en bok, som lanserades i Målilla av ABF i samarbete med Socialdemokraterna i Hultsfred.

– Väldigt lärorikt och intressant hur saker funkade förr i tiden, säger Socialdemokraternas Tomas Söreling, som var med vid lanseringen. Ett exempel är att en patron tvingade Gunnar att byta namn från Eriksson till Johansson, för att det var så många som hette Eriksson.

Senare i livet döptes Gunnar, som föddes i Gårdveda en vårdag 1905, också om till James av sin Amerikaemigrerande syster.

Initiativtagare till att lanseringen skulle äga rum i just Målilla var den socialdemokratiska riksdagsledamoten Laila Naraghi. Hon har fängslats av historien och tyckte att den borde få en större spridning i den här delen av Småland, som berörs så mycket av berättelserna.

– Det är viktigt att känna till historien, om vi ska klara oss framåt, säger Tomas Söreling.

Rune Johansson med sin bok, tillsammans med Micke Lång, Laila Naraghi, Tomas Söreling och Nermina Mizinovic.
Rune Johansson med sin bok, tillsammans med Micke Lång, Laila Naraghi, Tomas Söreling och Nermina Mizinovic.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!