Efter branden: Hjälpen slöt upp från hela landet

Människor från hela Sverige har engagerat sig. Nu är målet nått. Familjen Holm har fått vad den behöver för att klara sig sedan deras hem brann ner.

Massor av saker har skänkts. Elinor Holm och Helén Barman kan sätta punkt för insamlingen nu. Familjen har fått vad den behöver efter branden, som gjorde dem hemlösa.

Massor av saker har skänkts. Elinor Holm och Helén Barman kan sätta punkt för insamlingen nu. Familjen har fått vad den behöver efter branden, som gjorde dem hemlösa.

Foto: CHARLOTTE MADESTAM

Vena2018-09-19 06:00

– Jag vet inte hur mycket jag gråtit av glädje under den vecka som gått, när jag tänker på hur givmilda människor varit, säger Helén Barman som tog initiativet till insamlingen.

Hon och Elinor Holm sätter punkt för insamlingen nu. Familjen har vad de behöver så länge i form av kläder, skor, hygienartiklar och mat. Hyllorna har fyllts av grejer på bara några dagar.

LÄS MER: Branden kan ha startat i en mobilladdare.

En sak som saknades var en byrå – det tog bara en timme efter att det eftersöktes specifikt på Facebook, så stod det en utanför. Sonen saknade telefon, sedan hans blev kvar i branden. Inom loppet av två timmar hade han fått låna en och Elinors arbetskamrater samlade ihop 1 600 kronor på en vecka.

– Det är så lätt att strunta i andra människors elände. Man läser om det, rycker på axlarna och går till jobbet. Men så har det verkligen inte varit här utan folk har ställt sig frågan "vad behöver de" och så har man uppfyllt det. Jag blir glad på familjens vägnar, säger Helén Barman som börjat jobba igen efter att ha varit spindeln i nätet och skött logistiken kring insamlingen under veckan som gått.

Det finns flera specifika solskenshistorier. Katthemmet Lyckan i Västervik har skänkt kattlådor, mat, koppel och leksaker till det "jourhem" som tagit hand om familjens båda katter så länge. Tyvärr saknar man fortfarande Selma, som varit försvunnen sedan branden.

– Elinors stora hobby är att pärla tavlor, som allihop förstördes i branden. Då tog hennes granne Rebecka Johansson initiativet och startade en pärlgrupp som samlat in pengar så vi på nytt kunnat köpa de nio tavlor hon pärlat. Det är personer från hela Sverige som bidragit med en slant, till slut var vi 170 personer i gruppen, berättar Helén Barman och tillägger att hon även varit i bland annat Tuna och hämtat två fulla matkassar som ett par där skänkte.

För Helén var det en självklarhet att backa upp familjen med det mest basala, så de kan börja bearbeta sorgen och orkar fokusera på allt det praktiska med försäkringsbolag och annat.

– Det är så här jag önskar att samhället ska se ut varje gång någon drabbas av något hemskt, det ska finnas hjälp att få. För det här är bland det finaste jag varit med om i hela mitt liv. En stor blöt puss ska samhället och alla generösa människor runt omkring ha, säger Helén Barman.

Elinor Holm kan bara instämma.

– Jag finner inga ord, det här gör att vi kan tänka framåt istället för bakåt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om