Hyllningen: "Deras insats är ovärderlig"

Hemvärnets Kalmarbataljon jobbade över 4 700 timmar vid sommarens alla skogsbränder i länet. En insats som inte nog kan värderas, tycker räddningschefen i Hultsfred, Michael Hesselgård som lovordar samarbetet.

Ulf Bowein, Niklas Ryd och Michael Hesselgård börjar få grepp om statistiken för sommarens skogsbränder.

Ulf Bowein, Niklas Ryd och Michael Hesselgård börjar få grepp om statistiken för sommarens skogsbränder.

Foto: Olof Carlson

Hultsfred2018-09-19 20:30

– Det är ovärderligt, säger han, det behövs verkligen armar och ben i skogen. Vi hade inte klarat det utan all hjälp.

I sommar har räddningstjänsten i Hultsfred haft larm om 54 skogsbränder, varav 45 i det egna området. Och det är förstås åskvädren som dragit förbi, som orsakat de flesta.

Som mest hade man fyra, fem bränder igång samtidigt och skogsbränder är alltid personalkrävande. Förutom hemvärnet har räddningstjänsten i Hultsfred haft hjälp från många andra håll både i länet och utifrån. Samtidigt som man förstås ställt upp och hjälpt andra, när det behövts. Som till exempel vid de stora skogsbränderna i Dalarna, där brandmän från Hultsfred lade uppemot 200 arbetstimmar.

Totalt räknar Hesselgård med att man lagt ner runt 3 000 arbetstimmar på skogsbränderna, bara för brandstyrkorna i Hultsfreds kommun. Sedan tillkommer tiden för alla andra som varit med och jobbat. Ingen nämnd och ingen glömd.

Medlemmarna i Hemvärnet har en vilja att göra en samhällsinsats, att göra skillnad.

– Det verkar som om viljan att hjälpa kommer tillbaka i samhället, säger Niklas Ryd som är militär insatschef, vi har en tillströmning till Hemvärnet just nu. Men vi behöver ännu fler.

– Vi ser helst att man gjort militärtjänsten, säger Niklas Ryd, det blir lättare att slussa in dem i verksamheten. Körkort är också önskvärt.

I övrigt krävs det skaplig kondition och ett stabilt psyke.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!