I nya sporten får hunden nosa

Alla hundar har en nos. Det vet alla hundägare.

Arne Anderssons Lita, leonberger, nosade sig snabbt fram till den goda doften

Arne Anderssons Lita, leonberger, nosade sig snabbt fram till den goda doften

Foto: BritaFreudenthal

Hultsfred2018-09-15 13:00

Antingen den är lång eller kort, knubbig eller spetsig, så sitter den där och kan vålla stor irritation i fel situation. För hundar älskat att använda sina nosar. Vid lyktstolpar eller någons intressanta byxben. För mindre än tio år sedan började man ta tillvara på den här förmågan bland hundar i USA. Nosework, kom sporten som utvecklades, att kallas. Den blev genast en stor succé och spred sig vidare till Europa och till oss här i Sverige. Bengt Weckfors som är licensierad hundpsykolog blev intresserad och utbildade sig till instruktör.

– Det tog fart direkt, säger han. – Intresset spred sig bland hundägare som upptäckte hur roligt man kan ha tillsammans med sin hund.

För en vecka sedan besökte han Hultsfredsklubben Lek och Lär Hundklubb för att visa hur det går till och intresset var överväldigande. Aktiviteten passar faktiskt alla hundägare och deras hundar. Ras, kondition och ålder spelar ingen roll. Här gäller det bara att använda nosen och det kan de! Allihop! Snabbt lär de sig att hitta olika dofter eller ämnen som vi vill att de ska leta efter.

– Hunden arbetar! Den får ny självkänsla och blir faktiskt jättelycklig, det är så roligt att se, säger Annabelle Hesselgård som leder kurser i nosaktiviteter på hundklubben.

– Vi började så smått med det här för två år sedan och målet är att vi ska kunna utbilda några godkända instruktörer i nosework. Än så länge är det en typ av förberedelse och så har vi väldigt roligt tillsammans, både hundägarna och hundarna, fortsätter hon.

Hund och förare söker efter en specifik doft. Hunden får lära sig att tycka om den med hjälp av godis och beröm. Sedan får den leta efter doftprov som gömts på lämpliga ställen, påhejad av den som håller i kopplet.

– Det finns ingen prestige eller tävling, inget fel. Bara glädje och beröm när det blir rätt, skrattar Bengt Weckfors, som har sett många tvivlande hundägare bli euforiska över sin hunds och sin egen prestation. I den här processen får hundägaren en helt ny kommunikation med sin hund. Man får en unik chans till samarbete. Det gäller att lära sig att läsa av sin hund och de signaler den kommunicerar med. Blyga och tillbkadragna hundar kan delta på lika villkor med ivrigt sniffande, kanske för ivriga kamrater. Det man lär sig tillsammans på nosaktiveringen kan vara till hjälp i andra vardaliga situationer, där det kan uppstå problem för hundägaren. Det kan vara vid möten med andra hundar eller när man får besök hemma.

Lilla pudeln Alice är intresserad av matte Monica Bergenstav visar henne
Lilla pudeln Alice är intresserad av matte Monica Bergenstav visar henne
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!