"Kan vi få lite mer respekt"

Trafikanter visar många gånger dålig respekt vid vägarbete. Det är med fara för sina liv som Micke Nilsson, Henrik Gustafsson och kollegor till dem jobbar alldeles intill där bilarna susar fram. "Vi har också familjer vi vill komma hem till."

Trafikanter visar inte tillräcklig respekt vid vägarbete. "Vi har också familjer vi vill komma hem till", säger Micke Nilsson.

Trafikanter visar inte tillräcklig respekt vid vägarbete. "Vi har också familjer vi vill komma hem till", säger Micke Nilsson.

Foto: Charlotte Madestam

Virserum2018-10-14 07:00

Det har sagts förr, men tål att upprepas – bilister är många gånger dåliga på att anpassa farten förbi vägarbeten.

– För att inte säga urusla, säger Henrik Gustafsson på Jonssons entreprenad i Virserum. Inte alla, de allra flesta sköter sig bra, tillägger han. Men de som inte gör det kör ofta alldeles för fort förbi oss.

Han och Micke Nilsson vid Legoentreprenad M. Nilsson jobbar för tillfället i Virserum med att fixa till busshållplatser utmed genomfartsvägen på uppdrag av Svevia. Den ena ett rätt tidskrävande arbete med att göra ny bussficka, ett stort väderskydd, en cykelparkering och en fullstor gång- och cykelbana ska ersätta den tidigare trottoaren.

– Det tar nog närmare två och en halv vecka till innan arbetet är klart, för vi har stött på patrull med bland annat en fiberkabel och en brandpost som gömde sig under gräsytan, berättar Henrik Gustafsson.

De tillfälliga hastighetsskyltarna visar 30 kilometer i timmen. Att skylten är blå och fyrkantig betyder för visso att hastigheten är rekommenderad, men många gånger är det väl snabbt. Det gäller att anpassa farten efter omständigheterna som råder där och då.

– Det är en väl trafikerad väg med mycket tung trafik. Trafikanterna visar många gånger väldigt dålig respekt för att vi har vår arbetsplats alldeles intill, säger Micke Nilsson. Vi har också familjer vi vill komma hem till, de vill inte att det händer oss något.

Ett annat stort problem är att bilister ibland viker in i arbetsområdet. De missar skyltarna, eller kanske inte har koll på vad de betyder, utan står plötsligt med fronten mot grävmaskinen. Eller i värsta fall mot en människa i arbete.

– Värst är det vid korta kurviga sträckor, där vi har svårt att skylta upp. Vi var i Södra Vi exempelvis innan detta. Där hände det upp till tre gånger om dagen att bilister körde in i arbetsområdet. Här är det både rakare och längre sträcka, då kan vi skylta upp bättre. Men det hjälper ju inte alltid när bilister inte vet hur man läser av sergeanterna, eller x3 som är den rätta benämningen på sidomarkeringsskärmarna. De vet inte vilken sida de ska köra på.

– Även om det bara är ett fält öppet som här, lyfter alla ändå inte blicken, de är så stressade i dag – eller sitt med sin mobil, det ser vi ofta, så de märker inte att det kommer någon från andra hållet förrän de står front mot front, säger Micke Nilsson, som önskar att trafikanterna skulle visa lite mer hänsyn.

Den gul-röda skylten varnar för temporärt sidohinder. "Skylten skall passeras på den sida där strecken pekar nedåt", upplyser Micke Nilsson.
Den gul-röda skylten varnar för temporärt sidohinder. "Skylten skall passeras på den sida där strecken pekar nedåt", upplyser Micke Nilsson.
Markeringsskärm för temporärt sidohinder

Detta är en markeringsskärm som visar ett sidohinder. Skylten skall passeras på den sida där strecken pekar nedåt. Detta sätts upp om sidohindret enbart är tillfälligt som t.ex. vid vägarbete. Märket finns även med vågräta linjer, detta märke sätts upp då trafiken kan passera på båda sidor om märket. Källa: Wikipedia

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!