Lönnebergaveckan har nu inletts

Hembygdsgården var platsen när årets Lönnebergavecka inleddes under söndagen. Först ut var en friluftsgudstjänst ledd av församlingsprästen Susanne Elssjö.

Durspelssmederna från Ankarsrum inledde Lönnebergaveckan.

Durspelssmederna från Ankarsrum inledde Lönnebergaveckan.

Foto: Bertil Andersson

Lönneberga2018-07-22 21:00

Hon är relativt ny på jobbet och trivs bra i Lönneberga.

– Det finns ett engagemang inom församlingen som känns hoppfullt. Vi önskar förstås få fler kyrkobesökare och öka vår verksamhet och jag lovar göra mitt bästa.

Dagens gudstjänst avslutades med att kantor Anne-Marie Daag-Albrechtsson sjöng acapella, "I denna ljuva sommartid". Därefter övertogs programmet av Durspelssmederna från Ankarsrum. De bjöd på ett varierat program med allt från Evert Taube till Kalle Jularbo. De lät förklara att durspel är inget dragspel utan kan mer liknas vid ett munspel med bälg.

– Ifall man kan spela dragspel så har man ingen större nytta av det då det är två helt olika instrument fast utseendet är snarlikt. Ett durspel är ett gehörspel och kräver mer av den som hanterar det.

– Visst kan vi spela efter noter men det är sällsynt att vi gör. På ett durspel så är det den musikaliska känslan och förståelsen som är det bärande, säger den enade gruppen av musikanter.

Nästa helg håller de durspelsstämma i Ankarsrum.

– Då kommer durspelar från hela Skandinavien och även en del längre ifrån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!