Målilla varmaste platsen i hela landet

Det var nära svenskt värmerekord för oktober på lördagen, och det var förstås Målilla som stack ut mest i den varma Brittsommaren.

Kurvan visar temperaturen i Målilla under lördagen med en peak mellan klockan 14 och 15.

Kurvan visar temperaturen i Målilla under lördagen med en peak mellan klockan 14 och 15.

Foto: SMHI

Målilla2018-10-14 15:00

Någon gång runt halv tre på eftermiddagen nådde kvicksilvret upp till 24 grader i den småländska värmemetropolen.

Det är den näst högsta noteringen någonsin för oktober i hela landet. Den högsta, 24,5 rader, mättes upp i Oskarshamn i oktober 1995, enligt SMHI.

Lördagens 24 grader i Målilla var varmast i landet mellan kockan 08 och klockan 20 på lördagen. Flera andra mätstationer visade också på höga temperaturer. Oskarshamn och Gladhammar nådde båda 23,4 grader och Horn noterade 23,0 grader.

Målillas 24,0 grader tangerar den näst högsta oktobertemperaturen någonsin. Samma temperatur har mätts upp ett par gånger tidigare. Exempelvis i Gladhammar den 1 oktober 1986 och i Oskarshamn den 13 oktober 1978.

"Vi väntar ännu på det första tillfället med högsommarvärme, det vill säga 25° eller mer", skriver SMHI på sin hemsida.

Det senaste datum temperaturen nått över 20° i Sverige är den 17 oktober, det var 1949.

Den högsta värmenoteringen någonsin i Sverige gjordes som bekant i Målilla. Det var den 29 juni 1947 då det var 38 grader varmt.

det var riktigt varmt på lördagen. Varmast blev det förstås i Målilla med 24 grader. Men högsommarvärme i okober väntar fortfarande SMHI på.
det var riktigt varmt på lördagen. Varmast blev det förstås i Målilla med 24 grader. Men högsommarvärme i okober väntar fortfarande SMHI på.
Fakta om Brittsommar

En exakt definition av begreppet saknas, men SMHI skriver att "i allmänhet avses varma och soliga dagar omkring Birgittadagen den 7 oktober. Vanligtvis finns också kravet att det dessförinnan ska ha varit minst en period med kyligt och höstlikt väder."

Brittsommar är huvudsakligen det samma som det engelska begreppet "Indian summer" (indiansommar). Begreppet används i USA och Kanada om en återkommande period på hösten med varmt och lugnt väder som kan innehålla dis och solrök.

Enligt SMHI finns en legend som säger att Heliga Birgitta tyckte att klimatet i Norden var så kallt och bistert att hon bad för oss. Herren ska då ha svarat med att kring den heliga Birgittas dag ge oss några extra sommardagar.

Det tidigaste belägget för ordet brittsommar i svenskan är från 1856 från Fredrika Bremers bok Hertha.

(Källa: Wikipedia)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!