Nytt projekt ska hjälpa unga

"De som sitter hemma vill inte sitta hemma, de har bara inte förmågan att ta sig ur det själva." menar projektledare Amanda Persson. Projektet HuVi ska fånga upp de ungdomar som inte har någon sysselsättning och hjälpa dem till arbete eller studier.

"Vi jobbar uppsökande nu och samarbetar med gymnasiet, Komvux, och ungdomsenheterna. Där jag får tips på ungdomar som behöver hjälp. Sedan har jag av mig till dem för att motivera och få dem att bryta sin isolering." Amanda Persson är projektledanre för HuVi i Hultsfred och Vimmerby.

"Vi jobbar uppsökande nu och samarbetar med gymnasiet, Komvux, och ungdomsenheterna. Där jag får tips på ungdomar som behöver hjälp. Sedan har jag av mig till dem för att motivera och få dem att bryta sin isolering." Amanda Persson är projektledanre för HuVi i Hultsfred och Vimmerby.

Foto: Elin E Elmström

Hultsfred/Vimmerby2018-07-20 09:00

Projektet startade i maj och redan har ett antal ungdomar mellan 19-26 år börjat få hjälp av av Amanda Persson.

– Idag finns det ungdomar som sitter hemma och har svårt att ta sig ut själva. Då vill vi finnas där som stöd. Vi tror att det är runt 200-300 över båda kommuner men det är ingen säkerställd siffra eftersom ingen tidigare kartlagt problematiken.

Det är Hultsfred kommun, Vimmerby kommun och Arbetsförmedlingen som står bakom det ettåriga projektet. Här är det individen som ska stå i centrum och exakt hur stödet kommer att se ut baseras på individens behov.

– Jag brinner för att de ska känna sig hörda som person och inte som en del i ett system med hundratals ungdomar. Vi har enskilda samtal, pratar framtidsplaner och försöker identifiera problem som varit. Hur har man hamnat i situationen och vad kan vi göra för att hjälpa och förebygga. Sedan finns jag som stödperson när man tar kontakt med till exempel arbetsförmedling, försörjningsstöd eller sjukvård. Ibland kan det vara jobbigt att ta i de bitarna själv och är det bra att ha någon som pushar på och som finns där under hela processen.

Amanda menar att det finns många olika anledningar till att ungdomarna hamnar utanför systemet.

–I grund och botten tror jag att det handlar om utanförskap och psykisk ohälsa. Det kan ha uppstått på grund av mobbning, svårigheter i skolan, jobbigt hemma, missbruk. Saker som gjort att de inte nått fram i samhället. Sedan finns det säkert ungdomar som är osäkra och inte vet hur de ska gå tillväga när de gått ut gymnasiet. Vi behöver leta upp dem för att få dem att känna sig sedda, hörda och tro på sig själva.

Eftersom projektet riktar sig till dem som av olika anledningar inte tar initiativ själva hoppas Amanda på att föräldrar, anhöriga och vänner ska hjälpa till och tipsa.

– Man kan få vara anonym så det behöver inte framgå vem det är som tipsat. Det är för att vi ska kunna lokalisera och få ut fler ungdomar till studier eller arbete. Vi vill få dem som kanske känner att Arbetsförmedlingen är långt bort till att komma till oss i stället. Man kan börja med att smsa, gå promenad, ta en fika så att man fasas in lugnt och försiktigt. Förändring tar tid och det viktigaste är att det blir långvariga resultat och inte någon punktinsats.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!