Rapartist inspirerade på gymnasiet

Hon vill inspirera unga att ta plats och våga göra sin grej. Med rapmusiken som verktyg. När rapartisten Fröken B gästade IM-eleverna på gymnasiet imponerades hon stort.

Anas, David, Reza och Kajvri knåpar på sina texter tillsammans med Ulrika Broberg.

Anas, David, Reza och Kajvri knåpar på sina texter tillsammans med Ulrika Broberg.

Foto: Charlotte Madestam

Hultsfred2018-05-19 11:15

Gymnasieläraren Åsa Thyrén Lind tog rapartisten Ulrika "Fröken B" Broberg till hjälp för att avdramatisera textskrivning och att muntligt kunna framföra det man skrivit.

– Det här är ett härligt gäng, som gärna bjuder på lite dans och rap spontant på lektionerna, så det passade jättebra att få hit Ulrika Broberg för att inspirera till textskrivning. Med musiken till hjälp kan man på ett enkelt sätt skapa texter med innehåll, där eleverna får visa ordets mark och vad man vill få sagt – genom rappen.

Ulrika Broberg blev imponerad av resultatet, sedan hon fått lyssna på allas texter, från rena kärlekstexter till texter som handlade om orättvisor i världen. Inte bara abstrakta ämnen, utan det ungdomarna känner. Det är just det rap handlar om, underströk Ulrika.

­– Jag är så imponerad. Ni har skrivit superfina texter, det finns så mycket i dem, sa hon när det var dags att avrunda dagen. Jag är tacksam att ni bjudit så mycket på er själva, så hoppas jag att ni får med er något härifrån. Oavsett om ni vill fortsätta att skriva rap eller inte.

Förutom att Ulrika Broberg varit en del av svenska hiphopscenen sedan tidigt 2000-tal driver hon också projektet "Gör din grej", som syftar just till att inspirera unga att ta plats och göra sin grej.

– Rap är verktyget och grunden i allt. Sedan behöver man inte vilja bli rapartist, utan min erfarenhet säger mig att rap i sig ger så mycket annat.

Vilket den här dagen var ett lysande exempel på.

Charlotte Madestam

Hela gänget med lärare och elever tillsammans med Ulrika "Fröken B" Broberg.
Hela gänget med lärare och elever tillsammans med Ulrika "Fröken B" Broberg.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!