Risk för bevattningsförbud i sommar

De senaste veckornas torra väder har tagit hårt på vattenmagasinen. Nu höjer ÖSK ett varningens finger. Det kan bli bevattningsförbud i sommar också.

Det gäller att hushålla med vattnet framöver. Annars kan det bli bevattningsförbud i Hultsfreds Kommun.

Det gäller att hushålla med vattnet framöver. Annars kan det bli bevattningsförbud i Hultsfreds Kommun.

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfred2018-05-22 11:33

– Kan vi bromsa den snabba urtappningen kanske vi slipper införa ett förbud säger Jens Karlsson, tillförordnad va-chef.

Efter förra sommarens rekordlåga nivåer i brunnarna kom en regnig höst och en snörik vinter som gjorde att magasinen fylldes på igen till normala nivåer. Men vid den sista snösmältningen i april blev det ingen mer påfyllning, den tog växtligheten hand om ganska snabbt.

– De senaste veckornas torra väder har tagit hårt på samtliga magasin, säger Jens Karlsson, och grundvattennivåerna sjunker snabbt.

Inte heller väderprognoserna är till någon tröst i det här sammanhanget, det finns ingen ihållande nederbörd i sikte.

Och även om det skulle komma, blir det inte mycket kvar till grundvattenmagasinen. Växtligheten suger upp det som kommer ner.

Den här situationen gör att ÖSK nu förbereder sig för ännu en sommar med bevattningsförbud, även om man som sagt håller tummarna för att slippa.

Men - det ställer krav på invånarna att minska vattenförbrukningen. Kommunen presenterar en lång lista på tips som kan göras. Som till exempel att inte fylla poolen, inte vattna med vattenspridare, använda duschen i stället för badkaret och ha en kanna vatten i kylskåpet i stället för att spola ut vatten för att få det drickskallt.

Dessutom vill ÖSK att fastighetsägare tittar över kranar och toalettstolar så att de inte står och rinner i onödan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!