Så gör Hultsfred för att skapa jobb

Inom vissa yrken ropas det högt efter utbildad personal. Det är något som vuxenutbildningen i Hultsfred har hörsammat. Där anpassas utbildningar, så att eleverna mer eller mindre garanteras jobb när kursen är slut.

Foto: extern

Hultsfred2018-09-17 05:00

Inom vården och kommunen har man ett allt större behov av undersköterskor, också privata aktörer söker med ljus och lykta. När vuxencollege i våras släppte ut ett gäng nyutbildade undersköterskor, hoppades alla att snart vara anställda någonstans. Det gick dock inte riktigt för alla.

Vi kan kalla henne för Lena. Hon står med sitt diplom i handen, men hur hon än försöker, så ger det inget resultat. Lena talar tre språk och har fördjupat sig i palliativ vård (vård i livets slutskede) och i äldreomsorg.

– Jag är både besviken och bestämd, säger hon.

– Jag kommer att fortsätta att plugga, men hade så hoppats på att kunna börja jobba.

För de allra flesta i kursen, som varar ett och ett halvt år, har det gått bra att hitta både fasta arbeten eller vikariat. Fler undersköterskor utbildas just nu i Hultsfred och det startar ytterligare en utbildning i början av nästa år.

– De behövs, garanterar Linda Ungsäter, vägledare och samordnare på Hultsfreds vuxenutbildning.

Bussförare är också en yrkesgrupp som ofta får arbete så fort de får sitt yrkesbevis. I Hultsfred har man haft utbildningen några år. Den sker i samarbete med SYAB. Bussbolagen tar tacksamt emot när eleverna slutar utbildningen. Vuxencollege har också startat en lärlingsutbildning riktad mot husindustrin som är en kortare sammanhållen yrkesutbildning. Den är 20 veckor lång och görs övervägande ute på arbetsplatser.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!