Småländsk klurighet ger gott om utrymme

Tre stora containrar, en trave plåt och en hel del småländsk klurighet kommer att ge Målilla Hembygdsförening gott om plats att förvara sina samlingar.

Med tre containrar och smålänsk klurighet skapar Roland S Johnsson och Kent Karlsson200 kvadratmeter ny förvaringsyta i Målilla Hembygdspark.

Med tre containrar och smålänsk klurighet skapar Roland S Johnsson och Kent Karlsson200 kvadratmeter ny förvaringsyta i Målilla Hembygdspark.

Foto: Olof Carlson

Målilla2018-07-19 14:39

Målsättningen med det här bygget är att få in alla föreningens föremål under tak, och för att lyckas med det krävs ett storbygge. De tre containrarna har placerats ut med åtta meters mellanrum, för att på sätt bilda en stomme till det nya förrådet. De kommer sedan att få ett tak och väggar emellan, för att bli ett riktigt hus med i runda slängar 200 kvadratmeters yta.

Än så länge ger bygget kanske lite väl mycket "Åsa-Nisse-känsla" för att platsa i en hembygdspark, men det kommer snart att bli ändring på den saken. Så fort det stora taket av självbärande plåt är pålagt kommer man att klä in hela projektet med träpanel så att det smälter in i omgivningen.

– Vi kommer att måla det på samma sätt som sågverket, säger Roland S Johnsson, ordförande i föreningen.

Det mesta av byggjobbet görs av Kent Karlsson, som engagerat sig i den här satsningen. För att få rätt lutning på takhalvorna har han bland annat svetsat ihop en ställning ovanpå den mittersta containern. Höjden är avpassad exakt, så att föreningens gamla gaffeltruckar går att få in.

– Vi har alldeles för många saker om står utomhus, säger Roland S Johnsson, och vi måste få in dem under tak.

Han berättar också att mycket av det nya utrymmet redan är upptaget. Det är nästan fullt i alla tre containrarna redan. Möbler i en, sanatoriemuseets samlingar i en annan och så vidare..

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!