Stor skogsbrand utanför Hultsfred

En större skogsbrand har pågått sedan 12-tiden på söndagen, norr om Kristdala. Vid 20.30-tiden på söndagskvällen fanns två militärhelikoptrar och ett antal soldater på plats för att hjälpa räddningstjänsten.

Foto: Micael Rundberg

Hultsfred2018-07-01 12:56

Det var vid 12.45 på söndagen som SOS Alarm fick larm om en skogsbrand i Hultsfreds kommun. Det var personer i ett flygplan som sett rök komma från ett område i närheten av Vena.

Det skulle visa sig att branden är nära Dalsebo, norr om Kristdala och på gränsen mellan Hultsfreds kommun och Oskarshamns kommun.

Räddningstjänsten var på plats med fyra räddningsstyrkor och försökte bekämpa branden som spred sig snabbt. Det var räddningstjänsten från Hultsfred, Kristdala och Oskarshamn som fanns på plats.

– Jag har inte tid att prata nu, sade jourhavande räddningsledare vid räddningstjänsten i Hultsfred när vi nådde honom i skogen via telefon en stund efter att larmet kommit.

Kan du säga något kort om omfattningen av branden?

– Det är cirka tio hektar som brinner.

Räddningstjänsten fick stöd av flygvapnet med att vattenbomba branden.

Micael Rundberg, Vimmerby Tidnings nyhetschef, åkte också till platsen.

– Vi ser rök men vägen är avstängd. Vi är cirka en kilometer från branden och kan inte komma närmare. Nu ser vi militärhelikoptrar, sade Micael Rundberg vid 17.30-tiden.

Vid 19 tiden hade styrkorna på plats fortfarande inte kontroll över branden men Jonas Neldemyr, inre befäl vid räddningstjänsten i Oskarshamn, uppgav att ingen bebyggelse var i fara. Däremot ska branden ha startat inte så långt ifrån bebyggelse, men sedan gått åt ett annat håll.

– Man är där uppe nu med nästan 40 man och sedan är flygvapnet där med sin helikopter och personal. Man håller på att försöka jaga ifatt branden och sedan ska man börja vattenbomba, sedan får vi se om vi behöver skjuta till mer resurser under tidig morgon, uppgav Jonas Neldemyr till Barometern.

Även en speciell skogsbrandcontainer från Myndigheten för skydd och beredskap, MSB, hade rekvirerats till platsen.

– Målet är att försöka upprätta ett vattensystem från en närliggande sjö för att slippa vara beroende av tankbilar, uppgav Jonas Neldemyr.

Vid 20.40 berättade fick vi kontakt med presschef vid Försvarsmakten som berättade att det fanns två helikoptrar på plats.

– Det är två helikoptrar i Oskarshamn och ett antal soldater från tre olika förband som hjälper räddningstjänsten, sade Philip Simon, presschef vid Försvarsmakten.

På söndagskvällen kom ett viktigt meddelande till allmänheten i Mellingerum och Oskarshamns kommun. Räddningsledaren uppmanade alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation.

Brandbekämpningen kommer att pågå under hela natten mot måndagen, och vid 23.15-tiden på söndagskvällen hade räddningstjänsten totalt tolv enheter från olika stationer på plats.

– Man har lånat bilar lite här och där mellan stationerna men det är fullt med resurser där och arbetar, säger en operatör vid Sos alarm.

Skogsbrand i Hultsfred
Skogsbrand i Hultsfred
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!