Vanligt med bostadsbränder i Hultsfred

Antalet bränder och tillbud i bostäder ökade markant i Hultsfreds kommun under förra året. Från 15 räddningsinsatser 2016 till 26 under 2017.

Hultsfreds kommun placerar sig högt på listan när det gäller bostadsbränder.

Hultsfreds kommun placerar sig högt på listan när det gäller bostadsbränder.

Foto: Olof carlson

Hultsfred2018-07-20 12:00

Det framgår av statistik från MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, som tidningen Hem och Hyra tagit del av.

För att skapa en siffra som kan jämföras med andra kommuner, har man också räknat antalet insatser per 1000 invånare och i den jämförelsen placerar sig Hultsfreds kommun på en elfte plats i landet, med 1,78 insatser.

Det kan jämföras med riksgenomsnittet som ligger på 0,67.

Åsele, Vansbro och Hällefors var de kommuner som under förra året drabbades hårdast med närmare tre insatser per 1000 invånare.

– Det är svårt att ge någon riktig förklaring till detta, säger Mattias Strömgren, olycksutredare på MSB. Det kan bero på skillnader i sättet att rapportera. Likaså kan kvalitén på rapporterna från räddningstjänsterna variera.

Förutom Arjeplog och Sorsele där man inte haft några rapporterade bostadsbränder alls förra året är Älvkarleby, Flen och Vaxholm de kommuner som hade lägsta andelen brandinsatser.

I villor och radhus är det ofta uppvärmningen som skapar incidenterna, medan det i flerbostadshus oftast är relaterat till spisen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!