700 soldater och officerare deltar i stor militärövning

Soldater från USA, Italien, Spanien och Ungern deltar i flera Natoövningar i Småland och Östergötland den närmaste månaden. Samtidigt genomförs en svensk arméövning med 700 deltagare i Hultsfreds- och Vimmerbytrakten.

Flera stora militärövningar genomförs i Småland och Östergötland i maj. En av dem äger rum i våra trakter.

Flera stora militärövningar genomförs i Småland och Östergötland i maj. En av dem äger rum i våra trakter.

Foto: TT

Hultsfred/Vimmerby2024-04-22 14:36

Just nu pågår en större övningsserie, Steadfast Defender 24, inom militäralliansen som Sverige nyligen blev medlem i. Genom att flytta trupper från Nordamerika till Europa vill Nato visa upp sin förmåga att avskräcka motståndare.

Under perioden 22 april till 24 maj genomförs ett flertal övningar i Småland och Östergötland med förband från Sverige, USA, Italien, Spanien och Ungern. Den delen av övningsserien har fått namnet Swift Response 24.

I Småland ska de internationella förbanden framför allt öva på Skillingaryds övnings- och skjutfält, medan övningarna i Östergötland är förlagda till Kvarn utanför Motala.

I början av maj inleds även en övning, Spring Strike 24, som bland annat berör Hultsfreds och Vimmerby kommuner.

– Spring Strike 24 är en svensk arméövning som genomförs samtidigt som Swift Response 24, som är en amerikansk arméövning ingående i Steadfast Defender, det vill säga den stora Natoövningsserien. De är ungefär på samma plats men har inte jättemycket sammankopplingar mellan sig, säger Joakim Elovsson, kommunikatör på arméstaben.

undefined
Förbanden som deltar i Spring Strike 24 ska förläggas i kvadraten som utgörs av Eksjö, Vetlanda, Vimmerby och Målilla.

Under Spring Strike 24 ska arméns lednings- och sambandssystem prövas i fält.

– Det handlar om staber som ska gruppera i terrängen av fyrkanten som utgörs Eksjö, Vetlanda, Vimmerby och Målilla.

Han uppger att inga Natosoldater från andra länder deltar i Spring Strike 24.

– Men samtidigt genomförs Swift Response i Hagshult, Skillingaryd, Kvarn i Östergötland och till viss del Jönköping. Där har vi internationella förband från USA, Italien, Spanien och Ungern. 

Hur många deltagare har Spring Strike?

– Det rör sig om ungefär 700 officerare och soldater.

Hur mycket kommer allmänheten att märka av övningen?

– Bor man någonstans inom den fyrkanten så kommer det att synas framför allt militära transporter på vägarna och kanske lite förläggningsplatser i närheten av orterna. Men poängen är att de ska ut i skogarna inne i fyrkanten och vara förlagda, så det kommer inte att vara några större förflyttningar när de är igång, utan det är snarare precis innan och efter, när de ska ta sig hem igen.

Vilken typ av militära transporter?

– Det är lastbilar i första hand och lite bandvagnar och stridsfordon. Under övningen är det kanske ett 100-tal lastbilar som rör sig fram och tillbaka i övningsområdet. Men i övrigt kommer inte Spring Strike att märkas jättemycket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!