266 idéer för en vackrare kommun

266 idéer blev resultatet efter ortspromnenaderna som genomfördes i höstas. Och det bara i en första delrapport. Mer återstår innan projekt är klart.

Stadsarkitet Sara Dolk tycker att alla orter har sina pärlor. Det gäller bara att lyfta fram dem. Och efter ortsvandringarna saknas inte idéer...

Stadsarkitet Sara Dolk tycker att alla orter har sina pärlor. Det gäller bara att lyfta fram dem. Och efter ortsvandringarna saknas inte idéer...

Foto: OLOF CARLSON

Hultsfreds kommun2020-03-15 12:00

– Det finns pärlor på alla orter, säger stadsarkitekt Sara Dolk, det svåra är bara att lyfta fram dem.

Syftet med de här projektet, som görs inom ramen för Hultsfred Kommun Makeover, är att skapa lite vackrare samhällen, och de här orterpromenaderna har blivit ett lyckat verktyg för kommunens företrädare för att fånga upp ortsbornas tankar och idéer.

Under våren 2018 hölls ortsvandringar i Virserum, och Silverdalen. På hösten blev det sedan promenader i både Målilla, Järnforsen och Mörlunda. Och idéer och tankar har det sannerligen inte varit någon brist på. Tvärt om, en del av dem har redan genomförts. Bland annat om lekplatser i både Virserum och Silverdalen. Sedan finns det idéer kvar, som sparas för kommande behov.

– Det finns pengar reserverade, men inte till allt, säger Sara Dolk. 

Kommunen har en undanstoppad slant för försköningar av samhällena, och för rättvisans skull har slantarna fördelats efter folkmängd på orterna. En del investeringar är redan genomförda, som till exempel uppsnyggning av dammen i Järnforsen och belysningen och en asfalterad yta vid sporthallen i Mörlunda. I Målilla har man också gjort en del anpassningar i redan beslutade investeringar.

Förslagen som lämnats in har bedömts efter en rad olika kriterier. Det ska vara saker som gör nytta för allmänheten, skapa trygghet på orten och självklart ska det vara på mark som kommunen äger.

Nu i vår fortsätter promenaderna i Vena och Rosenfors.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!