Föreningar har stor betydelse för landsbygden

I tisdags kväll var 120 personer från 60 föreningar i Hultsfreds kommun samlade på Rock City för att få en inblick i hur stor betydelse de har för landsbygden.

Åse Claesson, ordförande för Hela Sverige Ska Leva.

Åse Claesson, ordförande för Hela Sverige Ska Leva.

Foto: Magnus Strömsten

Hultsfreds kommun2019-12-04 21:30

Bakom arrangemanget stod Swedbank i Hultsfred och Sparbanksstiftelsen Kronan i samarbete med Hultsfreds kommun.

– Det är banken som står för kalaset, men vi har hjälpt till att sy ihop programmet för kvällen och det blev väldigt god respons, säger Emil Elofsson som är evenemangskoordinator på Hultsfreds kommun.

Varför valde ni att satsa på en föreningskväll?

– På Sparbanksstiftelsen Kronan är vi angelägna om att gynna vår hembygd och genom att lyfta fram föreningslivets betydelse för en levande landsbygd och få alla som är delaktiga i föreningarna att förstå vilket viktigt jobb de gör så hoppas vi att det kan bli ytterligare ett lyft, säger Tommy Rälg som representerar Sparbanksstiftelsen Kronan.

Först ut bland föreläsarna var Åsa Claesson som är ordförande för Hela Sverige Ska leva. En organisation som funnits i 30 år och innefattar en rad föreningar. Hon talade bland annat om vikten av att fokusera på entreprenörskap i föreningslivet, hur olika föreningar kan samverka med varandra och vilka faktorer till framgång som finns.

– Min slutsats är att ingen idé är för stor och att man ska börja med att utgå från det lilla, sa Åse Claesson.

Näst på tur av föreläsarna var representanter från Mellansels IF som är beläget i närheten av Örnsköldsvik. De har utsetts till årets utvecklingsgrupp i Sverige och berättade om hur de arbetar.

 Sist ut bland gästerna var systrarna Jenny och Susanna Kallur. De har båda en lång karriär på elitnivå inom friidrotten bakom sig, men värnar vikten av föreningen.

– Vi har tillhört IK Falun genom hela karriären och det har haft väldigt stor betydelse. Utan föreningen och alla ledare som ställer upp för de aktiva där hade vi aldrig tagit oss så långt, säger Jenny Kallur.

Susanna Kallur ser fram emot att få engagera sig i rollen som mamma i föreningslivet framöver.

– Jag längtar verkligen efter att få stå i en kiosk i en ishall och frysa. Min dotter håller bara på med dans än så länge, men där står jag vid sidan om och hejar på, säger Susanna Kallur.

Ulf Månsson är kontorschef för Swedbank i Hultsfred och Oskarhamn och var nöjd kvällen.

– Det var kul att uppslutningen var så god med 120 gäster från 60 olika föreningar på plats. Programmet med föreläsare blev också lyckat och man fick ännu större förståelse för vilken betydelse föreningslivet har för landsbygden, sa Ulf Månsson.

Jenny och Sanna Kallur var två av föreläsarna under föreningslivskvällen i Hultsfred.
Jenny och Sanna Kallur var två av föreläsarna under föreningslivskvällen i Hultsfred.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!