DomstolsanstÀlld till gÀnget: Polisen lyssnar

Åklagaren beskriver systemhotande infiltration av rĂ€ttsapparaten. VĂ€nnerna en naiv kvinna som utnyttjats av en man hon förĂ€lskat sig i. PĂ„ onsdagen inleddes rĂ€ttegĂ„ngen mot domstolshandlĂ€ggaren som misstĂ€nks ha lĂ€ckt hemliga uppgifter till ett kriminellt gĂ€ng. –Jag tappade bort mig sjĂ€lv, sĂ€ger hon.

Den Ätalade kvinnan tillsammans med advokat Johan Eriksson vid onsdagens huvudförhandling i mÄlet mot en anstÀlld vid Attunda tingsrÀtt som ska ha lÀckt hemlig information om brottsutredningar till en man i ett kriminellt nÀtverk.

Den Ätalade kvinnan tillsammans med advokat Johan Eriksson vid onsdagens huvudförhandling i mÄlet mot en anstÀlld vid Attunda tingsrÀtt som ska ha lÀckt hemlig information om brottsutredningar till en man i ett kriminellt nÀtverk.

Foto: Johan HallnÀs/TT

Brott2023-11-22 12:32

En ensamstÄende tvÄbarnsmamma i 30-ÄrsÄldern fattar tycke för en tio Är yngre man frÄn samma omrÄde. De kÀnner inte varandra nÀr hon tar kontakt i sociala medier, men inleder snabbt en relation.

Hon jobbar pÄ Attunda tingsrÀtt, han tillhör det kriminella TurebergsnÀtverket med bas i det slitna miljonprogramsomrÄde som avspeglar sig i domstolens moderna glasfasad.

Det börjar som en spÀnnande fling. Men nÀr hon börjar förse mannen med hemligstÀmplad information om att personer i nÀtverket stÄr under avlyssning övergÄr det i grov brottslighet. Eller en katastrof för hela rÀttssystemet, som Äklagare Per Nichols uttrycker det.

PÄ onsdagen inleddes rÀttegÄngen i Stockholms tingsrÀtt, dit den flyttats av jÀvsskÀl. Kvinnan leds in i salen iklÀdd en stor randig stickad tröja och döljer ansiktet för Ähörarna med sitt mörka hÄr. Hon riskerar ett flerÄrigt fÀngelsestraff för grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrÄng.

"Utnyttjar dig"

Bevisningen bestÄr av avlyssnade telefonsamtal, chattar och hemlig kameraövervakning.

Chattkonversationer visar hur mannen blandar kĂ€rleksfullt sprĂ„k – "min Ă€lskling", "mitt hjĂ€rta" – med uppmaningar om att kolla upp personer och skicka handlingar. Kvinnan gör som han sĂ€ger, ursĂ€ktar att det dröjer och frĂ„gar hoppfullt om de ska ses i helgen.

VĂ€nnerna uppmanar henne att bryta kontakten:

"Jag har ju sagt till dig att han utnyttjar dig. NÀr skulle du börja inse det. Du Àr en golare för honom. Varför ser du dig sjÀlv sÄ underlÀgsen?" sÀger en vÀninna i ett avlyssnat samtal.

Men hon viftar bort oron. I förhör beskriver vĂ€nnerna en godhjĂ€rtad och omtĂ€nksam, men naiv, undergiven och lĂ€ttmanipulerad person. Även kvinnan resonerar i förhör om bekrĂ€ftelse som en drivkraft.

"Ditt lilla nÀtverk"

Hon betonar i förhör att hon gjort "fel pÄ alla sÀtt", men sÀger sig ha agerat under hot. Enligt Äklagarsidan finns dock inget som tyder pÄ att hon varit hotad eller pressad. Inte heller pÄ att hon haft ekonomiska incitament.

Ett par veckor efter att polisen börjat avlyssna henne tar förhÄllandet med mannen slut efter ett hÀtskt meningsutbyte dÀr hon anklagar honom för att ha utnyttjat henne.

I ett av sina sista meddelanden skriver hon att "för första gÄngen undvek jag att visa ett jÀvligt viktigt papper jag fick i handen idag om ditt lilla nÀtverk". Hon grips pÄ vÀg ut frÄn domstolen nÄgra dagar senare.

MÄnga av kollegorna reagerar med chock. Ingen har trott att en uppskattad och betrodd kollega skulle kunna göra sig skyldig till de allvarliga brott hon stÄr Ätalad för.

"Ett svek"

I tingsrÀtten sÀger kvinnan att hon utvecklade kÀnslor för mannen och dÀrför inte ville lyssna pÄ vÀnnernas varningar.

– Jag fattar vĂ€l nĂ„gonstans att han utnyttjar mig, men jag tar inte till mig det förrĂ€n lĂ„ngt senare.

– Jag vet att det Ă€r ett svek. Det Ă€r pinsamt och jag Ă„ngrar det sĂ„klart, men jag kan inte göra saken ogjord.

Hon nekar till grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrÄng, men erkÀnner dataintrÄng av normalgraden och delvis Àven brott mot tystnadsplikten av normalgraden.

"Möjliggörare" som kvinnan uppges vara av stort intresse för kriminella nÀtverk, och enligt polisen har nÀtverkens försök att infiltrera rÀttsvÄrdande myndigheter ökat.

RÀttegÄngen avslutas pÄ torsdagen.

Per Nichols, chefsÄklagare pÄ sÀrskilda Äklagarkammaren, under en presstrÀff i samband med att Ätalet mot den domstolsanstÀllda kvinnan vÀcktes. Arkivbild.
Per Nichols, chefsÄklagare pÄ sÀrskilda Äklagarkammaren, under en presstrÀff i samband med att Ätalet mot den domstolsanstÀllda kvinnan vÀcktes. Arkivbild.
Bakgrund: MisstÀnkte lÀcka

En "central hÀndelse" för utredningen intrÀffar enligt Äklagaren i slutet av augusti, nÀr polisens spanare observerar hur fyra mÀn kopplade till det kriminella TurebergsnÀtverket i Sollentuna flockas kring nÄgot som en av mÀnnen visar upp pÄ en mobiltelefon.

Polisen tror att det mannen visar sina vÀnner Àr information om att en av dem stÄr under avlyssning. Direkt efter hÀndelsen tystnar mannens telefon.

Det Àr inte första gÄngen. Sedan Ärsskiftet har polisen gÄng pÄ gÄng upptÀckt hur insatser med hemliga tvÄngsmedel förstörts av att avlyssnade personer plötsligt börjat agera överdrivet försiktigt. Nu vÀxer misstanken om att nÄgon lÀcker informationen till nÀtverket.

En omfattande spaningsinsats tar vid och spÄren leder till den nÀrliggande Attunda tingsrÀtt dÀr man fastnar för den nu Ätalade domstolshandlÀggaren. Man börjar övervaka kvinnan, som visar sig ha intensiv kontakt med den gÀngman som visat upp innehÄllet i telefonen.

Hon grips den 20 september. Polisen har dÄ övervakat henne i flera veckor. Den 10 november Ätalas kvinnan för grovt brott mot tystnadsplikten och grovt dataintrÄng, samt för samma brott av normalgraden.

Enligt Ätalet har hon vid flera tillfÀllen lÀmnat ut hemlig information frÄn domstolen till den gÀngmannen. Kvinnan ska Àven ha gett honom tillgÄng till sin jobbdator dÀr han kunnat surfa fritt i domstolens Àrendesystem. SjÀlv uppger kvinnan att han anvÀnt datorn bakom hennes rygg.


Fakta: Tystnadsplikt och ny lagstiftning

Den 1 augusti höjdes maxstraffet för brott mot tystnadsplikten frÄn fÀngelse i ett Är till fÀngelse i högst tvÄ Är. Det infördes ocksÄ ett grovt brott. Om brottet bedöms som grovt ska man dömas för grovt brott mot tystnadsplikt, till fÀngelse i minst sex mÄnader och högst fyra Är.

Införandet av ett grovt brott motiverades sÀrskilt med att man ville förhindra att kÀnslig information frÄn exempelvis polisens databaser hamnar i hÀnderna pÄ kriminella.

LagÀndringen innebÀr inte att fler gÀrningar straffbelÀggs eller att det införs nya sekretessregler. Den pÄverkar inte heller meddelarskyddet, utan innebÀr bara en straffskÀrpning för saker som redan Àr förbjudna.

Straffskalan för brott mot tystnadsplikt har varit orörd de senaste 50 Ären. SkÀrpningar har efterlysts av bland annat Avdelningen för sÀrskilda utredningar, SU.

KĂ€lla: Polistidningen

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!