HyresgÀstföreningen: VrÀkning Àr inte lösningen

Det ska bli lÀttare att vrÀka hyresgÀster som begÄr brott, föreslÄs i en ny utredning. Men det rÄder delade meningar om förslagen trÀffar rÀtt. HyresgÀstföreningen vill hellre se att kriminella hamnar bakom lÄs och bom.

HyresgÀstföreningen Àr kritisk till de förslag som presenterades för regeringen pÄ onsdagen. Arkivbild.

HyresgÀstföreningen Àr kritisk till de förslag som presenterades för regeringen pÄ onsdagen. Arkivbild.

Foto: Helena Landstedt/TT

Brott2023-10-04 12:40

Den sÀrskilda utredaren Thomas Edling, hovrÀttsrÄd i Svea hovrÀtt, presenterade under onsdagen förslag pÄ hur hyreslagen kan skÀrpas för justitieminister Gunnar Strömmer (M).

Bland annat föreslÄs att fastighetsbolag ska fÄ utökade möjligheter att vrÀka hyresgÀster som begÄr brott i lÀgenheten, i trappuppgÄngen eller i nÀromrÄdet.

"Godtyckligt regelverk"

Marie Linder, ordförande för HyresgÀstföreningen, anser att risken Àr att det blir ett godtyckligt regelverk.

– Det Ă€r absolut viktigt att man ser till tryggheten, men det mĂ„ste ske pĂ„ ett rĂ€ttssĂ€kert sĂ€tt och det mĂ„ste vara de som har möjlighet att stĂ€vja kriminalitet, polisen, som fĂ„r de hĂ€r uppgifterna. En fastighetsĂ€gare har inte polisens kompetens.

Att sÀga upp kriminella frÄn hyreskontrakt trÀffar fel, tycker hon.

– Kriminella ska ju sitta i fĂ€ngelse, de ska bort frĂ„n gatorna. Vi Ă€r trötta pĂ„ otryggheten, men lösningen Ă€r inte vrĂ€kning.

FörÀldrar ska hÄllas ansvariga

Dessutom föreslĂ„s att förĂ€ldrarna ska kunna vrĂ€kas om deras barn begĂ„r brott i nĂ€romrĂ„det, sĂ„ lĂ€nge förĂ€ldrarna fĂ„tt signaler om brottsligheten men inte agerat. Även detta förslag Ă€r HyresgĂ€stföreningen kritisk mot.

– Jag förstĂ„r inte varför en skötsam lillasyster ska riskera att bli hemlös i ett sĂ„dant hĂ€r lĂ€ge. Det Ă€r viktigt att vi adresserar Ă„tgĂ€rder gentemot de kriminella, och att det Ă€r polisen som har den uppgiften, sĂ€ger Marie Linder.

"En lagstiftning som behövs"

FastighetsÀgarna Ä sin sida tycker att förslagen Àr bra.

– Vi har arbetat för att den hĂ€r utredningen ska komma till. Den nuvarande lagstiftningen möter inte de utmaningar vi har nu. Grannar mĂ„ste kunna fĂ„ till ett tryggt boende, sĂ€ger FastighetsĂ€garnas vd Anders Holmestig.

Att det finns risk för godtycklighet i och med de nya förslagen hÄller han inte med om.

– Utredaren Ă€r noga med att det inte ska bli godtyckligt, det tror jag att man kommer att kunna hantera. Om man som fastighetsĂ€gare har en grovt kriminell som man vill sĂ€ga upp behöver man samverka med till exempel polis.

Fokus, anser Holmestig, behöver vara att de skötsamma hyresgÀsterna ska ha en trygg miljö.

– För deras vĂ€l och ve Ă€r det hĂ€r en bra lagstiftning som tyvĂ€rr behövs.

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!