Nytt viruslarm: Döda svanar och gÀss

Fler rapporter om sjuka och döda gĂ€ss och svanar inkommer frĂ„n VĂ€stkusten till Statens veterinĂ€rmedicinska anstalt (SVA). Vissa har bekrĂ€ftats med fĂ„gelinfluensa – vilket innebĂ€r en ökad risk för tamfĂ„glar.

Rapporter om döda och misstÀnkt influensasmittade gÀss och svanar inkommer till Statens veterinÀrmedicinska anstalt (SVA). Arkivbild.

Rapporter om döda och misstÀnkt influensasmittade gÀss och svanar inkommer till Statens veterinÀrmedicinska anstalt (SVA). Arkivbild.

Foto: Ørn E. Borgen/NTB/TT

Djur2022-07-24 13:28

Hundratals döda fÄglar, som misstÀnks varit smittade av influensaviruset, har rapporterats till SVA och i vissa fall bekrÀftats lÀngs kusten och pÄ Gotland.

En oroande och ovanlig utveckling dÄ smittan brukar klinga av med vÄrvÀrmen, enligt experter.

– Ju fler fĂ„glar som smittas i det vilda, desto mer ökar risken för tamfĂ„glarna, sĂ€ger bitrĂ€dande statsveterinĂ€r Caroline Bröjer.

Smittade havsfÄglar

PÄ VÀstkusten har flera havssulor och tÀrnor bekrÀftats smittade av fÄgelinfluensa. Eftersom dessa fÄglar lever till havs i Sverige utgör de inte ett lika stort hot för smittspridningen, sÀger Bröjer.

PÄ Gotland finns ocksÄ bekrÀftade fall av influensa bland sillgrisslor och tordmule.

Men de senaste veckorna har det Ă€ven inkommit rapporter om döda kanadagĂ€ss och grĂ„gĂ€ss frĂ„n VĂ€stkusten, sĂ€ger hon, vilket Ă€r mer oroande eftersom de rör sig mer pĂ„ land – och dĂ€rmed Ă€ven kan smitta tamfĂ„glar.

Tre kanadagÀss och en ejderfÄgel har bekrÀftats smittade, enligt P4 VÀst. SVA invÀntar fortfarande provsvar frÄn flera andra fÄglar i omrÄdet med misstÀnkt smitta. Det har liknande symtom. De senaste dagarna har det Àven kommit rapporter om döda svanar.

Risk för tamfÄglarna

Just nu finns inga högriskomrÄden eller restriktioner utfÀrdade för fjÀderfÀanlÀggningar i Sverige. Om det kan komma att behöva Àndras framöver Àr svÄrt att veta, sÀger Bröjer.

– Det beror lite pĂ„ hur mĂ„nga gĂ€ss som visar sig vara smittade nu.

Förutom problem för tamfÄglar, riskerar smittan Àven att spridas till mer sÄrbara fÄgelpopulationer.

– Om en hotad art som pilgrimsfalken börjar dö av influensa sĂ„ kan det pĂ„verka populationen, sĂ€ger hon.

Med ökad smittspridning finns ocksÄ risk för dÀggdjur att drabbas, sÀger den bitrÀdande statsveterinÀren. Förra sÀsongen smittades exempelvis flera rÀvar.

Redan har rapporter om döda sÀlar inkommit till SVA. Djuren ska nu skickas till anlÀggningen för provtagning. Om djuren dött i influensa Àr dock fortfarande osÀkert.

– De flesta rapporterna har varit om döda kutar och det Ă€r ganska hög dödlighet bland unga sĂ€lar sĂ„ hĂ€r Ă„rs.

Risken för att mÀnniskor smittas och blir sjuka Àr dock mycket liten.

Viktigt att rapportera

Den som hittar en död fÄgel uppmanas att rapportera fyndet pÄ SVA:s hemsida. Den som stöter pÄ en levande fÄgel som misstÀnks vara sjuk bör ringa kommunen eller SVA för rÄdgivning.

– Är det fĂ„gelinfluensa sĂ„ gĂ„r det inte att rehabilitera. FĂ„geln kommer att dö eller behöva avlivas, sĂ€ger Caroline Bröjer.

Om döda fÄglar ligger pÄ kommunal mark bör man kontakta kommunen. Behöver du sjÀlv hantera fÄglar som dött pÄ privat mark Àr det viktigt att du anvÀnder handskar och plastpÄse.

– Det Ă€r viktigt att vi fĂ„r in rapporter, sĂ„ vi kan hĂ„lla koll pĂ„ smittspridningen, sĂ€ger Bröjer.

Fakta FĂ„gelinfluensa

FÄgelinfluensa Àr en av de allvarligaste sjukdomarna som kan drabba fjÀderfÀn.

Sjukdomen orsakas av influensavirus som kan ge plötsliga sjukdomsutbrott med vÀldigt hög dödlighet.

Vissa virustyper kan smitta mÀnniskor, men det Àr mycket ovanligt. I Sverige har hittills ingen mÀnniska smittats av fÄgelinfluensa.

Vanligtvis avtar spridningen under sommaren. Just nu har vi inga utbrott av fÄgelinfluensa pÄ tamfÄglar i Sverige. Det finns heller inga högriskomrÄden med restriktioner.

Vintern 2020–2021 drabbades Sverige av flera stora utbrott i vad som beskrivits som den vĂ€rsta fĂ„gelinfluensasĂ€songen hittills. Bland annat tvingades Sveriges största Ă€ggproducent, som ligger i MönsterĂ„s kommun, avliva omkring tvĂ„ miljoner vĂ€rphöns.

FĂ„gelinfluensa sprids inte via livsmedel.

KÀllor: Jordbruksverket, Statens veterinÀrmedicinska anstalt och FolkhÀlsomyndigheten

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!