Larmet frĂ„n svensk natur – "Det Ă€r sĂ„ sorgligt"

VÀgdiken, Àngar och naturreservat. Invasiva vÀxter frodas pÄ flera hÄll efter sommaren. Samtidigt larmar lÀnsstyrelser om att pengar för bekÀmpning sinar. Nu tar privatpersoner saken i egna hÀnder.

Kanadensiskt gullris, frÄn början en importerad trÀdgÄrdsvÀxt, sprider sig och vÀxer nu utmed vÀgarna i bland annat Halland.

Kanadensiskt gullris, frÄn början en importerad trÀdgÄrdsvÀxt, sprider sig och vÀxer nu utmed vÀgarna i bland annat Halland.

Foto: Johan Nilsson/TT

Natur2023-09-09 13:13

Det hörs ett slurpande ljud nÀr det slemmiga rotsystemet, likt en förvÀxt rutten purjolök, Àntligen ger med sig nere vid vattenbrynet.

– Vi mĂ„ste Ă€nda ner till rottrĂ„darna, sĂ€ger Lars-Erik Magnusson som Ă€r aktiv i bĂ„de Hallands botaniska förening och Naturskyddsföreningen i södra Halland.

Han kĂ€mpar i flera minuter med spaden i geggan i en skog utanför Laholm. Ännu en gul skunkkalla Ă€r snart bekĂ€mpad.

– Vi försöker fĂ„ nolltolerans hĂ€r i Laholms kommun. Men i Halmstad och FylleĂ„n finns tusentals, sĂ€ger Magnusson.

– LĂ€nsstyrelsen har pĂ„börjat jobbet, men de fĂ„r ju för lite medel frĂ„n regeringen.

Lars-Erik Magnusson Àr tillsammans med föreningskollegan Margareta Lindgren, som Àven Àr ordförande för Miljöpartiet lokalt, en av flera som tagit saken i egna hÀnder.

För fyra Är sedan började de tvÄ grÀva tillsammans.

– Man ska ta dem nĂ€r man upptĂ€cker första plantan, förklarar Margareta Lindgren.

– Just i Ă„r har jag varit nere i ett reservat och grĂ€vt upp 17 skunkkallor sjĂ€lv. Min kompis hĂ€r i trakten har grĂ€vt upp 200 plantor, inskjuter Lars-Erik Magnusson.

– Det Ă€r lĂ€nsstyrelsen tacksam för.

Hotar biologisk mÄngfald

Den gula skunkallan Àr, likt mÄnga andra invasiva arter, frÄn början en importerad trÀdgÄrds- och prydnadsvÀxt. Det Àr dessa som nu löper amok i svensk natur.

Resultatet? Inhemsk vÀxtlighet hotas. Om antalet vÀxter pÄ en plats minskar kan pollinerande insekter, som svensk matproduktion Àr beroende av, drabbas, konstaterar Cajza Eriksson. Hon stÄr och blickar ut över dalgÄngen Benestads reservat i sydöstra SkÄne, tvÄ timmars körvÀg frÄn Halland.

Eriksson samordnar arbetet mot invasiva arter vid LÀnsstyrelsens i SkÄne. SÄ sent som förra sommaren grÀvde hon upp tusentals jÀttelokor nere i dalgÄngen.

Det skedde manuellt med spade.

– JĂ€ttelokan började sprida sig upp i backarna, dĂ€r vi har kĂ€nslig flora som Ă€r skyddsvĂ€rd och rödlistad. Skulle jĂ€tteloka fortsĂ€tta trĂ€nga upp hĂ€r skulle det bli ett stort tapp för biologisk mĂ„ngfald, berĂ€ttar hon.

– HĂ€r har vi vĂ€xter som inte finns nĂ„gon annanstans i Sverige.

För sent ute?

I Är rÀckte pengarna bara till att plocka jÀttelokornas fröstÀllningar just hÀr.

Enbart jĂ€tteloka finns enligt Cajza Erikssons berĂ€kningar pĂ„ 2 000-3 000 stĂ€llen i SkĂ„ne. Men Ă„tgĂ€rder likt de i Benestads backar Ă€r inte lĂ€ngre aktuella. I Ă„r har budgeten krympt med 2,5 miljoner kronor i SkĂ„ne, uppger hon.

– Det börjar tryta med resurserna nu. I Ă„r har jag varit anstĂ€lld och sĂ„ vi har en person pĂ„ halvtid för de blöta arterna och en sĂ€songsanstĂ€lld som hjĂ€lpt mig.

Samtidigt finns enligt lÀnsstyrelsen 70-80 invasiva vÀxter i SkÄne som inte lÀngre gÄr att utrota. Visst har markÀgarna ett eget ansvar för en del av vÀxterna, men lÄngt ifrÄn alla tar det, enligt Cajza Eriksson. Och allt oftare ringer privatpersoner till lÀnsstyrelsen för att tipsa om frÀmmande arter.

– Men nĂ€r allmĂ€nheten börjar uppmĂ€rksamma ett problem Ă€r vi nĂ€stan för sent pĂ„ det.

FrÄn norr till söder

Kritiken var skarp nÀr regeringens budget presenterades förra hösten. NaturvÄrdsverket uppger att man pÄ grund av minskade anslag strök motsvarande 55 miljoner kronor till landets lÀnsstyrelser som planerats för ÄtgÀrder pÄ land under hela 2023. LÀnsstyrelserna har dock fÄtt cirka 30 miljoner av regeringen för att samordna ett arbete, förklarar Claes Svedlindh, chef för Naturavdelningen pÄ NaturvÄrdsverket.

– Det Ă€r absolut mindre pengar. Framförallt mindre pengar till Ă„tgĂ€rder, sĂ€ger han till TT.

Och en minskad budget fÄr sÄ klart stor effekt.

– Det Ă€r olyckligt ur ett lĂ„ngsiktigt perspektiv. Det kan vara sĂ„ att tidigare insatser blir bortkastade nu.

Flera lĂ€nsstyrelser – frĂ„n Norrbotten och VĂ€stra Götaland till SkĂ„ne – signalerar att man inte lĂ€ngre mĂ€ktar med kampen mot invasiva arter.

I Norrbotten hĂ€rjar jĂ€ttebalsaminen, i söder tar gul skunkalla över hela bĂ€ckraviner. PĂ„ Öland börjar den lilla busken spĂ€rroxbĂ€r bli ett jĂ€tteproblem och lĂ€ngs med landets vĂ€gdiken vajar det kanadensiska gullriset som aldrig förr.

Gula marktÀckare

Nu har Àven en sydafrikansk knappliknande liten blomma kallad kotula dykt upp.

– Kotulan hĂ„ller pĂ„ att ta över floran pĂ„ en del havsstrandĂ€ngar och konkurrerar ut andra vĂ€xter, konstaterar Claes Svedlindh med oro i rösten.

Mycket riktigt – just nu lyser det flĂ€ckvis gult ute pĂ„ den blötlagda strandĂ€ngen i Bunkeflo utanför Malmö. Kotula, en nĂ€pen blomma som trivs i den blöta, saltstĂ€nkta kustremsan, ser verkligen oskyldig ut.

– Det kunde varit vacker, men eftersom man vet att den trĂ€nger undan annat blir man ledsen. Åren gĂ„r, den fĂ„r hĂ„llas, sĂ€ger Staffan Nilsson som Ă€r engagerad i Lunds Botaniska Förening.

Kotulan har funnits i landet i tjugo Ă„r men hĂ€r, lĂ€ngs med Öresundskusten, var det först 2016 som den började dyka upp, berĂ€ttar han och visar upp ett kotulabestĂ„nd.

– HĂ€r hade det verkligen funnits en möjlighet att försöka hĂ„lla den undan, men den har spridit sig.

TT: Vad vill du sÀga till ansvarig minister?

– Det Ă€r sĂ„ sorgligt att se att det inte gĂ„r att fĂ„ fram resurser för att med relativt enkla medel hĂ„lla undan invasiva arter.

Pengar kommer, lovar miljöminister Romina Pourmokhtari (L). Med start 2024 kommer 50 miljoner Ärligen att betalas ut fram till slutet av 2026, enligt ett fÀrskt regeringsbeslut.

– Det hĂ€r Ă€r 50 miljoner som Ă€r öronmĂ€rka för arbetet mot invasiva arter, sĂ€ger hon.

Den hÀrstammar frÄn Sydafrika och ska egentligen inte vara i svensk natur. Den gula kotulan, som nu vÀxer pÄ strandÀngarna i Bunkeflostrand söder om Malmö, trÀnger undan inhemsk vÀxtlighet.
Den hÀrstammar frÄn Sydafrika och ska egentligen inte vara i svensk natur. Den gula kotulan, som nu vÀxer pÄ strandÀngarna i Bunkeflostrand söder om Malmö, trÀnger undan inhemsk vÀxtlighet.
Fakta: Mindre till bekÀmpning av invasiva arter

LÀnsstyrelserna har tidigare, Är 2022, fÄtt medel för samordning (eget arbete) via 1:3-anslaget, som gÄr ut via NaturvÄrdsverket.

Till detta kommer medel för arbete i vatten (pengar frÄn 1:11-anslaget som gÄr via Havs- och vattenmyndigheten) för bÄde ÄtgÀrder (i vatten) och samordning.

Dessa medel var oförÀndrade i budgeten för 2023.

DÀremot har anslaget för ÄtgÀrder pÄ land strukits helt. Det handlar om 55 miljoner under 2023.

I NaturvÄrdsverkets prioritering av hela 1:3-anslaget ströks nÀmligen det bidraget till lÀnsstyrelsen för ÄtgÀrder mot invasiva arter, dÄ man istÀllet valde att prioritera exempelvis skötsel av skyddad natur pÄ grund av minskat anslag totalt.

KÀlla: NaturvÄrdsverket


Fakta: Förslag pÄ nationell förteckning över invasiva arter

NaturvÄrdsverket och Havs- och vattenmyndigheten (HaV) överlÀmnade i somras ett förslag pÄ en nationell förteckning över invasiva frÀmmande arter till regeringen.

Man vill att arterna ska omfattas av motsvarande förbud som EU-listade arter.

PÄ listan finns 41 arter varav 12 Àr vÀxter pÄ land. VÀxter som föreslÄs Àr:

Blomsterlupin

Sandlupin

Parkslide

Hybridslide

JĂ€tteslide

Vresros

Kaukasiskt fetblad

Sibiriskt fetblad

Kotula

SpÀrroxbÀr

Kanadensiskt gullris

Höstgullris

KÀlla: NaturvÄrdsverket


Fakta: EU-listade invasiva arter i Sverige

Invasiva frĂ€mmande arter – djur och vĂ€xter – som redan finns pĂ„ EU:s lista och förkommer i svensk natur.

Bisam

GudatrÀd

Gul skunkkalla

Gulbukig vattensköldpadda

JĂ€ttebalsamin

JĂ€tteloka

MĂ„rdhund

Sidenört

SignalkrÀfta

Smal vattenpest

Tromsöloka

Kinesisk ullhandskrabba

KÀlla: NaturvÄrdsverket

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!