Billström ska informera riksdagen om korankrisen

Socialdemokraterna har krävt att regeringen ska informera riksdagen om korankrisen. Nu svarar utrikesminister Tobias Billström (M) att han kommer att göra det på torsdag.

Utrikesminister Tobias Billström. Arkivbild.

Utrikesminister Tobias Billström. Arkivbild.

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Politik2023-07-25 12:25

Socialdemokraternas utrikespolitiske talesperson Morgan Johansson krävde på tisdagen information från regeringen om hur den hanterar den pågående korankrisen – och att riksdagen bör informeras.

Tobias Billström svarar nu via en skriftlig kommentar att han planerar att göra det på torsdag:

"Jag informerar gärna riksdagen om regeringens arbete. Regeringens högsta prioritet i nuläget är säkerheten för svenska medborgare i riket och utomlands. Om detta arbete och mer kommer jag att berätta för riksdagen när jag kommer till utrikesutskottet. Jag har föreslagit för utrikesutskottet att jag kommer redan nu på torsdag".

TT: Vad kommer du att berätta för utrikesutskottet?

”Jag kommer att berätta om det intensiva diplomatiska arbete som pågår, och att regeringens högsta prioritet just nu är säkerheten för svenska medborgare i riket och utomlands. Vi är i ett känsligt läge, och mycket av det arbete som regeringen gör nu kan vi av naturliga skäl inte berätta om offentligt.”

Hårda uttalanden

Efter stormningen av den svenska ambassaden i Bagdad i förra veckan har en rad hårda uttalanden mot Sverige framförts av ledare i den muslimska världen. Regeringen har dock hittills varit återhållsam med att kommentera krisen utåt.

Morgan Johansson anser att regeringen har skyldighet att redovisa vad man gör åt krisen.

– Jag kan bara konstatera att regeringen hittills har legat lågt under den här krisen och i praktiken inte sagt någonting. Det kan jag ha en viss förståelse för, men man har samtidigt en skyldighet att visa ledarskap och svara på allmänhetens frågor, säger Morgan Johansson.

Skyldig att informera

Johansson understryker även att regeringen har en skyldighet att informera riksdagen. I utskottet kan mer känslig information ges utan att den blir offentlig.

– Vi begär att utrikesutskottet sammankallas till ett extra möte så fort som möjligt med anledning av vad som nu sker, säger Johansson.

– Syftet är att regeringen ska kunna redovisa hur man ser på den här krisen, vilka åtgärder som vidtas för att skydda svenska liv och intressen, men också hur man tänker agera framgent och vilken bedömning man gör av läget.

Johansson uppger att utrikesministern behöver vara med på mötet och även företrädare för Säpo för en bedömning av risken för terrordåd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!